Finissage tentoonstelling Lieven Dermaut en Jan Dewilde

Wat zouden we zijn zonder kunst?
Antwoord: Als je àlle kunst, op àlle vlak, doorheen de eeuwen en culturen, wegdenkt…. dan zou leven op zijn zachtst gezegd véél minder boeiend zijn. Kunst staat voor schoonheid, uitdaging, verbeelding, inspiratie, authenticiteit, vernieuwing, bestuiving, ontwikkeling, levensexpressie…

Wat zouden we zijn zonder water?
Antwoord: Dood! Helaas bestaat er hiervoor geen zachter antwoord. Water staat voor leven, voor drinken, voedsel, hygiëne, medische zorg, ontwikkeling, voortbestaan…

Vanwaar deze vragen?
Indien u dit blog al een tijdje volgt bent u helemaal mee met de ernstige droogteproblemen waarmee we kampen in Central Gonja, Northern Ghana, mijn tweede thuisstreek. Om die reden zijn we samen met de universiteit van Tamale een groot watereservoir voor 10.000 m³ water aan het bouwen op de rivier Lee, met als doel water opsparen voor tijdens het droogteseizoen. In de 2de fase installeren we een irrigatiesysteem waarmee we nieuwe boslandbouwprojecten kunnen initiëren voor vrouwen en ook een oppomp- en filtersysteem voor drinkwater.
We zijn met de bouw van de dugout (zo heet dit soort reservoir in lokale waterschapstermen) al heel goed opgeschoten, maar ik zou liegen als ik zeg dat alles van een leien dakje loopt. Iedereen met enige werkervaring in Afrika zou trouwens mijn leugen doorhebben! Gelukkig is er Fuzzy, mijn nummer één topmedewerker, die zowel over onstuitbaar doorzettingsvermogen als on(be)begrijpbare toverkracht beschikt, en zelf heb ik 26 jaren Ghana-ervaring, een heel waardevol belevingsparcours van vallen en opstaan.  Dit komt dus in orde, ik hou u op de hoogte!

De financiële kant van de zaak is echter volledig mijn terrein, toch wat de betaalkant betreft! Of anders gezegd: ik zorg voor de nodige fondsen om dit levensnoodzakelijke werk te kunnen uitvoeren.  Zo zijn het Wereldhuis en de mondiale raden van Kortrijk en Harelbeke alvast sponsors.
Kunstenaars Jan Dewilde en Lieven Dermaut die momenteel exposeren in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-vijve, doneren de volledige opbrengst van de tentoonstelling voor het waterproject! Ook het André Demedtshuis zelf doet een duit in het zakje en vraagt slechts 10% commissie in plaats van hun gebruikelijke 20%.  We zijn zeer dankbaar, iedere euro telt! Lieven 2024 01 28-30331

Op zondag 28 april houden we de finissage!  Een feestelijk moment van ontmoeting met een drankje, live gitaarmuziek en vooral prachtige authentieke kunst! Wilt u al altijd  “een Dermaut” of  “een Dewilde” in uw huiskamer, badkamer, hall of praktijkruimte? Voor een bedrag vanaf 50 euro investeert u zowel in water als in kunst! Maar ook zonder investeringsdrang bent u uiterst welkom op deze bijzonder inspiratievolle tentoonstelling.

Hartelijke groeten,
Christine

André Demedtshuis Sint-Baafsvijve, nog op 20, 21 en 27 april met de finissage op zondag 28 april, telkens van 14u. tot 18u.
www.lievendermaut.be
instagram Jan Dewilde 237

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie