Vrienden voor het leven!

In 1998 kwam ik voor het eerst in Ghana.  Op uitnodiging van de familie van mijn toenmalige schoonbroer.  Die schoonbroer is al vele jaren uit het zicht verdwenen, maar ik ben blijven naar Ghana gaan, in die mate zelfs dat ik Ghana mijn 2de thuisland noem. Kumasi, Accra, Koforidua, Kintampo, zijn de plaatsen waar ik gewoond heb, om uiteindelijk te landen in Buipe.  Buipe is de meest zuidelijke stad van Northern region, op 100km ten zuiden van Tamale en zo’n 600km ten noorden van Acrra, de hoofdstad.

Als westerling met ‘mogelijkheden’, heb ik me al die jaren heel hard ingespannen om het leven van mensen te verbeteren, om hen hoop en hulp te bieden in hun dagelijkse overlevingsstrijd. In een eerste fase heb ik samen met enkele sympathisanten talrijke mini-ondernemingen helpen opstarten, maar die hielden op termijn geen stand, mede omdat ik in die periode (1998 tot 2008) slechts kortere periodes in het land was en de noodzakelijke opvolging niet altijd evident was.

Daarna heb ik Fuzzy leren kennen en ben ik na enkele jaren voorgoed in Buipe blijven hangen.  We hebben Powered by Love, Lifeschool Ghana opgestart, een educatief project om kwetsbare en kansloze jongeren te sponsoren zodat ze naar school kunnen.
De noden van de community waren echter zo groot, dat ons werk ver buiten de oevers van het educatief werk trad.  Naast het leveren van computers en didactisch materiaal, het geven van workshops om tienerzwangerschappen te voorkomen, remedial classes, voetbalploegen sponsoren, uitwisselingsprogramma’s op touw zetten, leerlingen en studenten sponsoren enz. , hebben we o.a. ook toiletten gebouwd, containers met ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal gestuurd, medische operaties gefaciliteerd, waterputten gestoken en ons eigen onafhankelijke center gebouwd dat dient als ontmoetingsplaats en werkruimte.

Ondertussen ben ik door de community geadopteerd. Enne… heb ik ook de community moeten adopteren: als er iets scheelt, kijken ze naar Lifeschool!
Fuzzy is mijn rechterhand, mijn medewerker, die alles mogelijk maakt.  We werken samen met een lokaal team van community workers, notabelen en de lokale overheden, ministeries van onderwijs, van gezondheid en welzijn, met de forestry department, en ook met Chief Jinapor II en de chieftaincy. We zijn goed omringd en indien nodig kunnen we een beroep doen op ‘hogere machten’ in Accra.

Missie

Onbekende mensen zijn vrienden geworden en van vrienden zijn ze familie geworden!
Hoezeer mensen ook verschillen van achtergrond, kleur, religie, cultuur, status, taal en mindset…  we kunnen zorg dragen voor elkaar en veel van elkaar leren in beide richtingen. Dat leerproces van verbinding, bekommernis, verdraagzaamheid en vrede ondersteunen in woord en daad is een missie!

Visie

Je wordt geboren, groeit op en kijkt rondom je.  De ene ziet hoe anderen het in andere delen van de wereld zoveel beter hebben; de andere ziet hoe ze in andere delen van de wereld zelfs een gebrek aan voedsel en proper drinkwater hebben. Veel hangt af van waar je geboren bent!
i69946646__szw380h285_De mensen die naar het rijke westen komen op zoek naar een beter leven, brengen hun cultuur, geloofsovertuigingen en gewoontes mee. Dat wordt niet altijd in dank afgenomen. Integendeel hun migratie voelt als bedreigend aan, laat staan dat we er iets kunnen leren van de nieuwkomers.
Als wij naar de arme gebieden trekken, of het nu om te helpen is of op vakantie, dan zijn wij overtuigd dat wij het met onze manier van denken bij het rechte eind hebben, gewoon omdat we het materieel beter hebben.
Aan deze manier van denken kunnen we iets doen, door op een verantwoorde manier hulp te bieden – dus respectvol en duurzaam- en tegelijk de rijke kennis die we ondertussen op doen proberen te delen met de rijke en minder rijke westerling.

Over liefde en waarden

i69948521__szw380h285_Vanwaar de naam “Powered by Love, Lifeschool”?
Liefde heeft te maken met kennis en met denken, met overgave, met verbondenheid, met voelen en afstemmen, met niet oordelen, met vrijheid, dankbaarheid, mildheid en mededogen..

Liefde wordt een bron van energie wanneer waarden als respect, solidariteit, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, zelfontwikkeling en duurzaamheid het morele fundament vormen van een project.

Als mensen met verschillende religies, cultuur, achtergrond, status, taal etc. respectvol en vredevol willen samenleven, geldt de morele samenlevingsregel die je terug vindt in alle heilige geschriften van de bijbel tot de koran:
‘Doe anderen niet aan, wat je niet wil dat anderen met jou doen’.
Er is weinig kans dat er verschillende interpretaties zijn voor deze leefregel.

Advertentie

Een reactie op Vrienden voor het leven!

  1. Pingback: BENEFIETBRUNCH !! | Powered by Love – Lifeschool Ghana (Kintampo)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s