Schooldossier

Bouw mee aan “Lifeschool” in Ghana

Lifeschool is een project dat opgestart werd door Stof en Aarde. Christine mag Ghana sinds een 15-tal jaar als haar tweede thuisland beschouwen en heeft er enorm veel geleerd en beleefd. Met Lifeschool wil ze iets teruggeven.

Samenwerking met scholen in België

Een samenwerking tussen Belgische scholen en Lifeschool is voor beide partijen een absolute meerwaarde. Leerlingen worden vaak gevraagd zich te engageren voor een goed doel dat voor hen eigenlijk redelijk ver van hun leefwereld staat. Lifeschool wil rechtstreeks contact met Belgische leerlingen. Dat zou onder andere kunnen met videoboodschappen (zoals bv.via Skype, waar je een videoboodschap van maximaal 3 minuten kan opnemen om die dan naar een contactpersoon te sturen. Die kan de boodschap dan om het even wanneer bekijken.) Zo’n rechtstreeks contact vergroot niet alleen de betrokkenheid, het is ook een unieke gelegenheid om van elkaar te leren (Belgische leerlingen kunnen bijvoorbeeld in een filmpje leerstof die zij in de klas behandeld hebben, uitleggen aan de Ghanese leerlingen en omgekeerd), om kennis te maken met elkaars cultuur enz.

Scholen kunnen zich ook engageren om acties te organiseren ten voordele van Lifeschool. Een heel zinvolle actie is bijvoorbeeld de ‘vastenactie’. Steeds meer wordt de traditionele vastenperiode voor Pasen aangegrepen voor engagement. Denk maar aan ‘dagen zonder vlees’. Vasten is iets wat we voornamelijk met de christelijk cultuur linken, maar uiteindelijk zit daar veel meer achter. Is het bijvoorbeeld toevallig dat vroeger net dan ook de wintervoorraad op was en de nieuwe oogst nog op zich liet wachten? Of dat die periode wordt aangegrepen voor allerlei ontgiftingskuren? In onze wereld van culinaire weelde is het niet slecht even stil te staan bij dat deel van de wereldbevolking dat voortdurend vast…, alleen heet het dan honger. Bij zo’n vastenactie zouden scholen een snoep- en frisdrankenstop kunnen organiseren. Het geld dat niet aan snoep en nagerechtjes wordt besteed en dat ook niet in de frisdrankenautomaat verdwijnt, wordt systematisch inzameld voor Lifeschool.

Elke school kan natuurlijk zelf kiezen welke acties ze op touw zetten.

Belgische scholen kunnen eventueel onderling hun ervaringen met elkaar uitwisselen via een blog, facebookpagina, videoboodschappen,…

Er kan eventueel een lezing gegeven worden op de deelnemende scholen om het project (op kinder- of jongerenmaat) voor te stellen;  er kan samen met de kinderen/jongeren nagedacht worden over hoe uitwisseling er kan uitzien en hoe de stand van zaken concreet opgevolgd kan worden. Via de talentenbank van Lifeschool kan van en aan elkaar geleerd worden.

Meebouwen aan Lifeschool in Ghana is in alle mogelijke opzichten een meerwaarde voor elke school.

Wat, waarom, voor wie?

Meisjes en jonge vrouwen raken vlug zwanger in Ghana:  seks is er vaak een ruilmiddel voor een maaltijd of een nieuw kapsel..
Gemeden of verstoten door hun familie, trachten ze ergens een kamer te vinden.  In hun overlevingsstrijd als alleenstaande moeder worden ze meestal snel opnieuw zwanger, waardoor de kamer algauw te klein wordt.  Al op zeer jonge leeftijd beginnen hun kinderen één na één uit te zwermen, op zoek naar eten en een rustig plaatsje om te slapen.   Lotgenoten die hen voor zijn gegaan in het overleven op het scherp van de snede, worden hun nieuwe familie.  Naar huis gaan ze van langs om minder, naar school evenmin.  Als meesters in het overleven staan ze niet te popelen om hun vrijbuitersleven, hoe hard het ook is, in te ruilen voor een regulier (school)bestaan.  Deze kinderen van niemand  zijn talrijk en vormen een marginale maar geordende samenleving met eigen normen en wetten.

 Ze zijn zowel erg sterk als erg kwetsbaar:  hun drugsgebruik is hoog en ze zijn heel makkelijk inzetbaar voor kleine tot ernstige misdaden.  Sommigen worden gerecruteerd door religieus-fundamentalische groepen.

Lifeschool wil een veilige en inspirerende omgeving creëren voor kinderen en jonge mensen van 12 tot 24 jaar, waarin ze op een natuurlijke manier gemotiveerd worden om hun unieke persoonlijkheid en specifieke talenten te ontdekken en te ontwikkelen.

 Respect, solidariteit, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, zelfontwikkeling en duurzaamheid vertegenwoordigen en ondersteunen het gehele project.


Powered by Love, Lifeschool wordt opgericht in Kintampo (Brong Ahafo region, Ghana, West-Afrika).
Bernasco Gyamfy, vertrouwensman en vriend,  kweker van jonge mangoboompjes en mango’s, stelt gratis land ter beschikking voor het project.

Het land van Bernasco biedt zowel de fysieke plaats waar enkele Lifeschool gebouwen kunnen worden opgetrokken als de geestelijke ruimte voor een gezond ontwikkelingsklimaat: rust, natuur, water, rotsen, land om te bewerken..
De rivier bemoeilijkt echter de toegang tot het land:  te voet door de rivier waden lukt en met een 4X4 of een vrachtwagen geraak je er ook door.

De NGO Powered by Love, Lifeschool is de legale structuur waaronder het project zich ontwikkelt.

Via de website, de blog, en het organiseren van bijeenkomsten willen we eenlevendige, betrokken Belgisch/Ghanese steungroep creëren!

Sponsoring: geven is krijgen!

Het startkapitaal (om te bouwen en van wal te steken) wordt in België gezocht, bij goede harten, scholen, bedrijven en bij de overheid en organisaties.
Eenmaal Lifeschool op gang getrokken is, wordt er steun gezocht bij Ghanese weldoeners, bedrijven en de Ghanese overheid (deze laatste bv. voor het betalen van leerkrachten/begeleiders).
Deze steun zal er ongetwijfeld komen als men merkt dat Lifeschool een duurzame oplossing biedt voor een ernstig probleem waar Ghana momenteel geen raad mee weet:  dat van kinderen die voor galg en rad opgroeien en een bedenkelijk ethisch bewustzijn ontwikkelen.
De Ghanezen zijn vragende partij voor hulp, want deze kinderen vormen een concrete bedreiging voor de veiligheid en de vrijheid van de samenleving.

Het sponsoren willen we zowel voor de schenkers als de ontvangers interessant, diep en zinvol maken, net als de Lifeschool zelf!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s