Help! Brand!

Deze week is het girlshostel van onze school afgebrand.
Geen doden en geen gewonden, waarvoor we zowel Allah als de Lord als Jahjah op onze blote knieën danken!
Oorzaak ongekend: de intense droogte, elektriciteit die misschien niet veilig was, een uit de hand gelopen vuurhaard van de fullani’s ivm de vruchtbaarheid van de grond voor hun in het rond grazende kuddes, … ?

Voor wie dit blog nog maar recent volgt:  SHS Buipe (Hoger middelbaar, lln. tussen 18 en 24 jaar) hebben we jaren geleden helpen opbouwen in de community waar ik regelmatig verblijf.
Nadat we o.a. toiletten gebouwd hadden, een eetzaal, de school zowel van water als van computers en soms van eten voorzien hadden, kon onze communityschool enkele jaren geleden geabsorbeerd worden door de overheid, waardoor het nu dus een GO school is.

Voor Lifeschool kwamen er in theorie middelen vrij, die we succesvol ingezet hebben voor de verdere bouw van ons eigen Education center.
Toch moesten we tot op heden nog vaak bijspringen met materiaal (bureau directeur, stoelen voor lln., computers), salaris leerkrachten, papier,…  om maar iets te noemen.  Dit omdat de overheid veel te traag werkt en omdat helaas veel middelen nooit tot in de school geraken, tenzij sterk afgeroomd. Iedere school in de regio kampt met dit probleem, maar SHS Buipe blijft wel altijd ons kindje dat we steunen.

N.a.v. de brand vorige maandag is de school de hele week gesloten geweest en is iedereen naar huis gestuurd.
Ondertussen hebben de lokale afdeling van het Ministerie van Onderwijs, de DCE en de Chief de handen in mekaar geslagen om slaapplaats te zoeken voor de 156 getroffen meisjes!
Nu maandag zal de school weer opengaan.

Massa’s meisjes kunnen echter niet terugkeren, gewoon omdat alles opgebrand is. Halsoverkop werden ze naar huis gestuurd – naar hun ver afgelegen dorpjes dus- in het schooluniform dat ze aanhadden en met verder NIETS.
Al hun gerief, matrassen, kleren, schoolboeken, boekentas, schriften, schrijfmateriaal, uniformen, potten en pannen, hun mondvoorraad … alles is opgebrand.
De meeste ouders hebben de middelen niet om hen meteen weer te bevoorraden en hen opnieuw naar school te sturen.
Velen gaan dus thuisblijven en op die manier lessen missen, buizen voor examens, hun jaar wel of niet moeten/mogen overdoen, helemaal uitvallen, met alle gevolgen van dien.
Voor meisjes wordt doorgaans ook veel minder moeite gedaan dan voor jongens.

Als ik nadenk over hoe we de meisjes in de mogelijkheid kunnen stellen om asap terug naar school te komen, dan zou het helpen als we alle 156 meisjes een kleine toelage kunnen geven: een soort bescheiden schadeloosstelling voor ieder meisje dat alles kwijt is… ter motivatie en omwille van het trauma. Want velen zijn zwaar getraumatiseerd, maar naast de materiële hulp om hen opnieuw te installeren is ook emotionele ondersteuning hier onbestaande.
Mijn medewerkers Fuzzy en Seth zouden aan ieder meisje een soort vergoeding kunnen geven, zodat ze weer kleren, schoenen, schriften, schoolboeken, eten enz. kunnen kopen.

video-1581174384_MomentIk richt mij hiervoor tot iedereen die kan of wil helpen.
Toch ook specifiek tot de mensen van hun Partnerschool Athena Campus Pottelberg, die vorig jaar het geluk hadden om gedurende een week met de meisjes van SHS Buipe op school mee te draaien, samen te reizen, etc.
Wie weet wil jullie familie/fanclub die jullie toen heeft ondersteund, iets bijdragen.  Om wat voeling te hebben: als we ieder meisje bv. 100 NGC geven, zou dat omgerekend zo’n 18 euro zijn. Maar laat jullie niet afschrikken vele kleintjes maken een groot en alle beetjes helpen. En als we geen 100NGC kunnen geven, dan 50NGC. Als je niets hebt, is alles wat je krijgt zeer veel.

Hier alvast het Lifeschool rekening nummer:
BE07 5230 4192 2566 op naam van Stof en Aarde, met vermelding Brand SHS Buipe.
Indien helpen nu niet goed uitkomt, alle begrip!
Maar indien je wil of kan helpen, dan aub niet uitstellen, zodat de meisjes asap weer naar school kunnen.

Groeten en dank,
Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s