Het verhaal van een veranderaar!

Voor de actie “Changemakers” van 11.11 werd gevraagd om een verhaal te schrijven van max. een A4-tje over een persoon die wij een changemaker vinden in het Zuiden.
Je raadt het al: wie anders dan Fuzzy zou ik beschrijven?
Een aantal lezers hebben Fuzzy al in levende lijve ontmoet in België of in Ghana;  voor veel anderen lijkt het àlsof ze de man al ontmoet hebben, door mijn boek en doordat hij heel vaak in dit blog opdraaft!
Vandaar dat ik het verhaal hier eens post, ik hoop dat je er plezier aan beleeft.
En winnen we met dit verhaal die 1500 euro voor Lifeschool, dan is dat dik meegenomen. 😉

Fuzzy!

Fuzzy, Teacher, Fresh, MTN, … dat zijn de roepnamen voor Mahama Fuseini, mijn veranderaar, mijn changemaker.
Waarom ik hem ‘mijn’ veranderaar noem en niet ‘een’ veranderaar?
De manier waarop hij in Buipe (Central Gonja, Northern Ghana) het leven verandert van zoveel mensen, heeft ook mij veranderd: mijn denken, mijn voelen, mijn manier van leven, mijn hart…
Zeg nu zelf: wie is er in staat om, als zijn hele bezit maar 100 NGC of pakweg 20 euro bedraagt, dat integraal te geven aan iemand die dringend medische hulp nodig heeft?
“Allah zorgt er wel voor dat ik opnieuw aan geld geraak,” zegt hij dan als ik vraag hoe hij nu verder moet.

Dit is maar een kleine illustratie van zijn grenzeloos mededogen en onvoorwaardelijke gulheid. Fuzzy staat voor iedereen klaar met raad en daad, hij weet mensen hoop te geven, moed in te spreken, mogelijkheden te bieden. Hij tilt werkelijk zijn hele community – de bewoners van Central Gonja, een gebied dat vlotjes de oppervlakte bestrijkt van de provincie West-Vlaanderen- uit de uitzichtloosheid.

Hij is overal, vandaar ook één van zijn roepnamen ‘MTN’, een Ghanese telefoonmaatschappij met als baseline ‘Brings you everywhere‘! Ghanezen zijn dol op namen geven. Je kan er ontelbare opgespeld krijgen in de loop van je leven.
In een mum van tijd kan Fuzzy zijn gigantische netwerk activeren voor iets of iemand.
En hij kan on-ge-loof-lijk pràten… praten tot je bijna zou smeken dat hij zwijgt en dat je zelfs bij Allah zweert dat je het begrepen hebt en/of dat je zal doen wat hij vraagt.
Maar deze onvermoeibare redenaar maakt wel dat we met PoweredbyLove, Lifeschool Ghana, toegang hebben tot de hogere regionen van zowel het lokale traditionele bestuursniveau als van de overheid. Ondertussen zien de mensen hoe hij met Lifeschool traag maar gestaag verandering brengt in de regio: scholen krijgen computers, ziekenhuizen bedden, de jongeren kunnen studeren, de armsten krijgen zorg…

Maar over Allah gesproken: de manier waarop hij met Allah omgaat, is laat ons zeggen, vrij losjes.
Enkele jaren geleden was hij voor het eerst in België op bezoek. Tijdens een avondje met vrienden heeft hij toen een Duvel gedronken. Hij was ervan overtuigd dat Allah er geen graten in zag dat hij ook op die manier kennis maakte met onze cultuur.
In de wagen terug naar huis tuurde Fuzzy door het raam en begon out of the bleu op klagerige toon: “Ik heb 3 kinderen en het zijn 3 meisjes en ik heb 4 runderen en het zijn 4 stieren… Waarom is Allah zo wreed met mij? Waarom was Hij zo averechts en gaf Hij me geen 3 zonen en 4 koeien?”
Tot op heden moeten we lachen met het Duvel verhaal! Wij kennen elkaar sedert 2008 en buiten die ene keer na die Duvel heb ik de man nooit, maar dan ook nooit over iets horen klagen.

Toen hij uit België vertrok werd hij door al mijn vrienden gezoend en gehugd, want algauw was hij hier een graag geziene gast met haast een bredere vriendenkring dan de mijne!
Toen ik terug in Ghana was informeerde hij mijmerend naar al zijn vrienden hier. Hij vroeg ook naar Brecht en ik nam de kans om er droogjes bij te vertellen dat Brecht homo is.
Hij schrok ontzettend: ook Brecht en hij hadden innig gehugd ten afscheid!
In die tijd was Fuzzy, als biologieleraar, lid van een officiële commissie die erop moest toezien dat homoseksualiteit illegaal bleef. Prompt veranderde hij binnen de commissie zijn standpunt: nl. dat homofilie geen keuze of beslissing is, maar dat je zo geboren wordt en dat het dus geen misdaad is. Geloof me, een heel erg vooruitstrevend standpunt in Ghana!

84028697_1238720106516935_2964171902672699392_nHet is mijn vurige wens dat hij in 2020 nog eens op bezoek kan komen. Zijn community zet hem nl. zwaar onder druk om een tweede vrouw te trouwen en aldus een bijkomend gezin te starten met minstens 4,5 of 6 kinderen.
Sta me toe te vertellen dat hij ondertussen naast zijn 3 dochters ook de zoon heeft die hij zo hard nodig had voor het traditionele nalatenschap. En… naast zijn stieren heeft hij nu ook een koe die hem een mooie runderkroost geleverd heeft.
“Allah was je wel erg genadig na die Duvel”, probeer ik hem dat tweede gezin uit zijn hoofd te praten. Maar naast zijn mannelijke lust die hier ongetwijfeld ook een rol speelt – veel mannen ‘vernieuwen’ wel eens graag – is de druk van de community, gestoeld op traditie en geloof, erg groot.

Ik wil hem koste wat het kost weer eens naar België laten komen, zodat hij van de moslims hier kan zien hoe ze omgaan met monogamie en de manier waarop ze de Profeet interpreteren. Gewoon, ongedwongen, moslimmannen onder elkaar.
Dan heeft mijn dierbare changemaker ook weer dat extraatje om mee naar huis te nemen.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s