En de winnaar is… Robben, mijn Afrikaanse zoon!

Ja, ik weet het, ik klink al eens wat vermoeid in mijn blogposts.
En soms bèn ik ook een beetje moe:  de tradities, de taboes, de ongelijkheid, de corruptie…
Daarbij komt dat, wat we “shrinking space” noemen, een verschijnsel dat wereldwijd de kop opsteekt, ook in Ghana van toepassing lijkt.  Zo werd me in situaties waarin ik getuige was van corruptie ten zeerste afgeraden fotootjes te nemen.  Koppen kunnen rollen, jobs kunnen sneuvelen, postjes kunnen kantelen…
Hoe dichter ik bij het machtsapparaat geraak, hoe interessanter het wordt voor samenwerking en ondersteuning van onze projecten: onze impact vergroot aanzienlijk, evenals de kansen op ècht duurzame verandering. Daarnaast ben ik in de gelegenheid om mijn interesse voor macht(mechanismen) en mensenrechten uit te diepen.  De ongeschreven regel is echter dat ik de potjes gesloten hou, wil ik mijn moeizaam verworven positie behouden.
Dit voelt als een evenwichtsoefening op een slap koord dat opgehangen is tussen emotie en verstand, tussen strategie en integriteit.
Want je kijkt nooit naast die duizenden, miljoenen stakkerds die dagelijks ploeteren voor hun boterham (of liever: fufu, banku, kinkey, TZ…) , en die zich laten paaien met holle beloftes en wat kleingeld.  Zo fier en uitgelaten dat ze zijn om me te vertellen hoe zìjzelf  (de credits gaan uiteraard naar hun populistische leiders, hun priesters en imams)  voorkomen hebben dat hun president de wet zou ondertekenen* die homoseksualiteit niet langer strafbaar maakt!
Ze hebben een structureel tekort aan onderwijs en medische zorg, wat maakt dat ze maar blijven vasthaken in tradities en geloof.  Ze krijgen onredelijk grote aantallen kinderen in de hoop dat er één briljant genie zal tussen zitten die hen en de hele familie uit de armoede tilt.  Het woord geboortebeperking is een taboe.
“Stel je voor dat jouw ouders aan geboortebeperking gedaan hadden, dan was jij er niet!”
overtuigen ze me. Tja, filosofisch zijn ze wel!
Onlangs werd in alle scholen van de regio door de overheid medicijnen bedeeld tegen bilharzia**. Het project werd heel zorgvuldig gemonitord: aantallen en namen van de lln. pers klas/school, gender, leeftijd, aantal pillen, vragenlijsten, data etc. Bij de evaluatie viel het op dat veel meisjes niet stonden aangevinkt: ze hadden de pillen niet ingenomen.  Een van de vragen was nl.: “Heb je bloed vastgesteld in je urine?” (één van de mogelijke symptomen van bilharzia).  Voor een of andere ouder (of leerkracht?) was dit een aanwijzing dat de organisatie die de medicijnen uitdeelde in werkelijkheid wou achterhalen of de meisjes al geslachtsrijp waren (bloed in de urine!) en dat de pillen maar één doel hadden:  hen onvruchtbaar te maken!  Zo’n gerucht wordt dan in een minimum van tijd voor waar aangenomen en over de hele regio verspreid.

Dus ja inderdaad, soms ben ik wel eens een beetje moe 😉
Maar laat me vooral het hele goeie nieuws melden:

79952291_533865860529342_2626705146721075200_n

Fier op onze jongen!

Robben Asare, één van mijn Ghanese zonen, heeft vorige week de prijs gewonnen van beste boslandbouwer van Ghana!  Boslandbouw (agro-forestry) is het combineren van de aanplant van (economische) bomen met landbouw.  We hebben interessante plannen in de pipeline zitten:  naast water wordt nl. ook voldoende voedsel hoe langer hoe meer een uitdaging ten gevolge van de klimaatverandering.
Helaas grepen we net naast een SDG subsidie om in de 153 scholen van Central Gonja in totaal 10.000 mangobomen te planten!  79698512_595038367704666_6165623272227471360_oHoe dan ook, deze jongen is zo gedreven, heeft zoveel pit en brains, dat we er wel iets op vinden tegen het volgende plantseizoen.
Laat het me zo zeggen: velen noemen zich mijn zoon – onlangs heeft er nog één zichzelf aan mijn contactpersonen in mijn gsm toegevoegd met de naam “Abass My New Son”, kwestie dat ik hem niet zou vergeten – en meestal frons ik dan even.  Maar op Robben ben ik  fier dat hij mijn zoon is. 🙂

Een warme eindejaarsgroet,
Christine

* In 2017 kondigde de huidige president aan dat ze niet anders zouden kunnen dan homoseksualiteit uit het strafwet halen. Een jaar later trok hij zijn voorstel in. Volgens velen de enige goeie beslissing als hij in leven wou blijven…
** De studenten kunnen bilharzia krijgen door water uit de poelen te drinken en/of zich ermee te wassen. Het water is besmet met larven die zich in het lichaam tot wormen ontwikkelen en heel ziek maken. De ziekte komt veel voor.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s