Bij twijfel

Zou ik, zoals voorzien, in november naar Ghana gaan?
Of staan de resultaten van het werk dat ik doe niet in verhouding tot de ecologische schade die ik aanricht door erheen te vliegen?
Al zo’n kleine 30 jaar compenseer ik heel bewust mijn voetafdruk, maar nu een aanzienlijk deel van de planeet ofwel in brand ofwel onder water staat, vraag ik me serieus af of ik daar iets verloren heb. SAMSUNG CAMERA PICTURES
Mijn vrienden, mijn familie missen is alvast één ding!
Maar ik moet ook hoognodig de lopende activiteiten opvolgen, zoals de workshops rond preventie tienerzwangerschap.  In de scholen stijgen de tienerzwangerschappen opnieuw, nu enkele opgeleide en betrokken leerkrachten overgeplaatst zijn naar andere oorden.  Overplaatsing is heel gebruikelijk in Ghana, niet enkel voor leerkrachten, maar voor alle ambtenaren. Dit om corruptie te vermijden! 🙂
Zopas heb ik 1700 euro inschrijvingsgeld opgestuurd voor 4 startende unief studenten plus Joe voor zijn 2de jaar medical officer.  Samen met Fuzzy moeten we asap de families van de 4 studenten opnieuw bezoeken om hen te motiveren in het onderhoud van hun gesponsorde student te voorzien.  Als de ouders, ooms en tantes, de student niet met regelmaat eten, drinken, onderdak en transportgeld verschaffen, moet hij/zij de straat op om te ‘hustlen’ (meest beoefende beroep in Ghana) en kan hij/zij niet studeren, het waardevolle studiegeld ten spijt!

SAMSUNG CAMERA PICTURESMaar er is ook grondige en geduldige voorbereiding nodig voor de ambulance.  Jan Dewilde, recyclagekunstenaar, werkt zich uit de naad voor een ambulance voor de streek.  ‘Cijfermatig’ schat ik dat hij ze volgend jaar zal kunnen kopen.  We kunnen echter niet zomaar een ambulance opsturen. Naast het organiseren van eigendomsrecht, verantwoordelijkheid, chauffeur(s), verplegers/verpleegsters, financiële regeling rond onderhoud en brandstof, enz., is er nog een ernstige culturele kloof te dichten.
In de doodarme dorpen groeit en bloeit al enkele jaren een groep fundamentalistische moslims.  Via een moskee gesponsord vanuit Saudi-Arabië, interpreteren ze de Koran naar de letter.  Om een voorbeeld te geven:  heel jonge meisjes (kinderen eigenlijk) worden uitgehuwelijkt aan mannen die qua leeftijd hun vader of grootvader zou kunnen zijn. Ze mogen niet naar school, want alles wat ze moeten weten staat in dat ene boek, dat ze uiteraard niet kunnen lezen, maar leren reciteren.
Dit soort moslims zal niet toestaan dat de ambulance door christenen wordt gebruikt. Het is nl. zo dat een moslim niet in een lijkwagen mag vervoerd worden waar een christen in gelegen heeft.
Als ik dit statement koppel aan de vanzelfsprekendheid dat er in een ambulance ook wel eens mensen sterven…
M.a.w. we gaan moeten vermijden dat er een strijd losbarst rond de ambulance en daarvoor gaan we héél inventief en overtuigend en geduldig moeten zijn.  Bij moslims à la Fuzzy zou het kunnen volstaan dat de ambulance na een onfortuinlijk vervoer van een christen grondig gepoetst wordt – wat zelfs vereist zou moeten zijn ivm hygiëne,  ongeacht of het een moslim of een christen betreft, ongeacht of hij/zij dood is of het heeft overleefd…SAMSUNG CAMERA PICTURES
De soennapeople echter, zijn zo zwaar geïndoctrineerd dat ze ‘niet meedoen’ aan overleg met niet-moslims noch met ‘slechte’ moslims, laat staan met een vrouw.  Praten met hen voelt aan als op eieren lopen. Ieder woord dat uit mijn mond zal komen – hoe respectvol ook- zal door één of meerdere interpretators worden gewikt en gewogen, vertaald en in gepaste bewoordingen en toon omgezet.  De uitkomst zal – 100% zeker – positief en beloftevol zijn!  De beleefdheid vereist dit.  Bovendien heeft iedereen de ambulance hard nodig: maandelijks sterft er in de dorpjes een schandalig aantal vrouwen, kinderen en mannen bij gebrek aan vervoer naar een ziekenhuis.
Als we willen dat die ambulance ook ècht een positief en beloftevol verhaal wordt, zal er veel en uitgebreide voorbereiding aan te pas komen, met inbegrip van het permanent betrekken van de lokale chiefs en beleidsmakers.

Bij twijfel, moet ik gewoon een blogpost schrijven, ontdek ik nu!  Door een en ander aan jullie te vertellen, kom ik tot de conclusie dat ik redenen genoeg heb om binnenkort te vliegen.
Groeten, Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s