Terwijl de harten zacht zijn…

Beste lezers,
Dank u voor de schouderklopjes na mijn pijnlijke bericht van vorige week.
Inderdaad, in onze samenleving hebben we ook onze eigen verhalen die vanuit goedmoedigheid en empathie starten om te ontaarden in egoïsme, misbruik, verspilling en belangenvermenging.
Een lezer liet me weten: “Wij kunnen van geluk spreken dat je ons eerlijk informeert.  Hoe en waar anders komen we ook dit soort uitdagingen en minder fraaie aspecten van noord/zuid samenwerking te weten?”

Voor uw info: het ziekenhuisbeddenprobleem is nog steeds niet opgelost.  We zijn er wel quasi dagelijks (jawel!) mee bezig:  het begrip tijd heeft nl. zo goed als geen invloed op de doorsnee Afrikaanse mens.

huis afgebrand

Een typisch Afrikaans tafereeltje, ware het niet…

Dat brengt ons naadloos bij de tijd van het jaar: de kersttijd!
Lichtjes, kerstliedjes, dennenbomengeur, fake of echte sneeuw… : ze maken ons hart zachter en dompelen ons in een dromerige, haast magische sfeer van knusse goedgunstigheid doorregen met vleugen heimwee naar vroeger.
Nu, alle kerstboomballen ten spijt, heb ik zelf maar weinig last van romantische en – godbetert- nostalgische gevoelens.
De kersttijd met haar koude, korte dagen en het jaareinde in zicht is een natuurlijke periode van reflectie en solidariteit. Ik mag zoveel roepen en schrijven als ik wil dat iedere mens op aarde recht heeft op een menswaardig bestaan met zuiver water, onderwijs, medische zorg, enz.,  als ik dit recht niet ook als mijn plicht beschouw, heeft dat recht geen waarde. En mijn woorden evenmin!
Vandaar dat ik, samen met een handvol helpers, steeds verder werk:  kansloze jongeren sponsoren om naar school te gaan, remedial classes, noord/zuid uitwisseling, zorgen voor veilig water en hygiëne, computers, tienerzwangerschapspreventie, medische zorg  enz.

huis afgebrand bis

…dat hun huisje enkele dagen geleden is afgebrand! Geen brandverzekering, en het cashgeld dat ze hadden van de maisoogst zat in hun kleren verstopt. Lifeschoolmedewerkers Fuzzy en Jamal (hier op de foto) gingen kijken wat en hoe we kunnen helpen.

In het grotere kader van ‘de wereld verbeteren’ stellen de resultaten van onze onophoudelijke inspanningen helaas niet zoveel voor. Duurzame en grootschalige veranderingen kunnen maar gebeuren middels economische en politieke ingrepen op mondiaal vlak.

Toch veranderen we met Lifeschool levens van moeders, vaders en kinderen… Jongeren krijgen plots zicht op een toekomst!
Bovendien werk ik zowel hier als in Ghana ook voortdurend aan dat grotere plaatje.  In Ghana draait dat rond intensieve uitwisseling met de lokale overheid, de Chieftaincy en het ministerie van Onderwijs.  In België ben ik 1 van de 5 vertegenwoordigers van het 4de pijlersteunpunt, waarmee we o.a. een – op ervaring gebaseerd – standpunt trachten in te nemen in het debat rond migratie en internationale samenwerking.  O.a. als lid van de adviesraad voor internationale samenwerking van mijn stad, werk en denk ik actief mee aan de implementatie van de SDG’s (Sustainable Development Goals of duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, die tegen 2030 moeten kunnen worden volbracht).
Kortom, ik ben één van die mensen die aan de karre duwt en aan den boom schudt!
Een treffelijk leven voor iedere mens voelt als een oermoraal. Met een ‘treffelijk’ leven bedoel ik hier niet zedig of deftig, maar wel dat iedere mens toegang heeft tot voldoende gezond voedsel en zuiver water, ontwikkelingskansen krijgt en zijn kinderen niet moet zien lijden bij gebrek aan middelen.
En met ‘treffelijk’ doel ik evenzeer op ons eigen leven:  dat we ons treffelijke mensen kunnen voelen omdat we niet wegkijken en ook niet cynisch doen, maar helpen waar en wanneer het nodig is.

lifeschool

Bouwsteencertificaat van 16 euro voor de bouw van afdak voor buitenschoolse activiteiten.  (tekening Lieven Dermaut)

Mag ik in deze tijd van ‘de zachte harten’ ook uw hulp vragen voor Lifeschool?
Ook naast uw sympathie en mentale steun kunt u nog op  zoveel manieren helpen.
Bijvoorbeeld door onderstaande (kerst)geschenkjes bij Maria’s corner (het bio- en fairtradewinkeltje van mijn dochter) te kopen: de bedragen gaan integraal naar Lifeschool.
– een bouwcertificaat (16 euro);
– vintage nieuwjaarskaartjes (1 of 2 euro);
– bioroggekussentjes (10 of 20 euro);
– Marimekko inpakpapier (1 euro voor 4 bladen);
– een kunstwerkje van Jan Dewilde (75 euro)
– een boek ‘Noem me neger’ (17,50 euro)
– glaspasta juweeltjes uit Ghana
….
Of door iets te storten op BE45 5230 8028 8389.

Beelden van negertjes die dankbaar knikken en zo, we doen dat al lang niet meer!  🙂
Desalniettemin buig ik diep en welgemeend voor u.

Nog een boeiende en inspirerende kersttijd.

Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s