Berichtje uit een andere wereld… op dezelfde aarde.

Fuzzy belde me enkele dagen geleden met het nieuws dat er opnieuw een ernstige epidemie van bezetenheid uitgebroken is op school. Wie ‘Noem me neger’ las, kent het verschijnsel en weet dat we er op geregelde tijdstippen mee te kampen hebben*.

Hij uitte zijn bezorgdheid: dat de epidemie nu al 5 nachten woedt en dat ze haar maar niet onder controle krijgen.  De getroffenen zijn allemaal moslimmeisjes.  Ondanks de ernstige gebeden van de malam om de demonen uit te drijven, blijven de meisjes nacht na nacht de spiritual attacks ondergaan.  Ondertussen wijzen de meisjes naar één enkel meisje dat hiervan de oorzaak zou zijn:  een heks, zeggen ze.
Aangezien meer en meer meisjes dit ondertussen beweren, is Fuzzy samen met de directrice naar het dorp van het meisje gereisd, om bij haar ouders te informeren of het kan zijn dat hun dochter inderdaad een heks is.  Haar ouders waren eerst verontwaardigd, maar algauw gaven ze toe dat hun kind inderdaad waarschijnlijk een heks is: ze hadden voorheen ook al raar, ongepast en onverklaarbaar gedrag gezien bij haar.
Er zou nu een bespreking volgen ivm de rituelen die het meisje zou moeten ondergaan en/of ze al dan niet op school kon blijven.

Maar Fuzzy is niet bij de pakken blijven zitten, meldde hij me:  “Demonen, dwarfs, djinn... ze kunnen je maar raken als je hen er de kans toe geeft.”
Hijzelf, Promotion man en nog een man hebben daarom de taak op zich genomen om op school aan de meisjes uit te leggen hoe het komt dat ze aangevallen worden.
Hij citeerde zichzelf in ware motivational speech stijl, met luide overtuigende stem, de weidse gebaren kon ik er zo bij denken:   “Als sommigen onder jullie nog steeds naakt in de bush zitten, dan hebben de demonen volledig de vrije loop om bij jullie binnen te dringen.  ZIJ liggen op de loer en JULLIE geven hen de kans!!  Zeg mij, waarom heeft Lifeschool al die moeite gedaan om toiletten voor jullie te bouwen? Jawel… omdat jullie zouden VEILIG zijn en omdat de demonen geen kans meer zouden krijgen om bij jullie binnen te dringen terwijl jullie zich naakt in de bush ontlasten en omdat die spirituele aanvallen dan eindelijk eens zouden stoppen!!”
Verbouwereerd onderbrak ik hem terwijl hij naar adem hapte:
“En wat kan de reden zijn waarom sommigen niet naar de toiletten gaan?”
“Weet ik veel…  de macht der gewoonte, maar vooral: lui zijn.  Als ze naar het toilet gaan moeten ze doorspoelen of even de toiletborstel gebruiken en daar hebben ze dan geen zin in.”
“Shiiit..”, ging het door me heen, enerzijds toepasselijk, anderzijds omdat ik dacht dat we toiletten gebouwd hadden voor de hygiëne, om gevaarlijke ziektes tegen te gaan, cholera en zo.

world-1303628__340

Eén aarde, veel werelden.

* Vorig jaar heb  ik een meisje gefilmd terwijl ze aangevallen werd (of een aanval had) op klaarlichte dag in de klas.  Ik wil het filmpje niet op de blog of op facebook gooien, maar wie belangstelling heeft, kan mij contacteren.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Berichtje uit een andere wereld… op dezelfde aarde.

  1. Pieter Vanfleteren zegt:

    Hey

    Wil je het filmpje van het meisje eens doorsturen. Ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s