Dinsdag 27 juni: niet vergeten te ‘potjeburen’ op Potjebuur!

Potjebuur, de nieuwe feestdag in ons land is op dinsdag 27 juni aan haar 9de editie toe!  Maar we kunnen ook op 26 juni potjeburen, of misschien zelfs al op 25 juni?
Als we Potjebuur zien als het Suikerfeest voor niet-moslims, dan kunnen we het hele Suikerfeest lang potjeburen – en dat zijn minstens 3 dagen!
En wie of wat houdt ons tegen om het jaar rond te ‘potjeburen’? Een hapje aanbieden aan je buur – een veel te grote pot soep gemaakt, een groente of fruit waar je (te) veel van hebt – is altijd plezant.

Na 9 edities is Potjebuur meer dan de nieuwe jaarlijkse feestdag die in het teken staat van diversiteit en migratie:  ook het werkwoord ‘potjeburen’ – of ‘potjebuurten’ zoals sommigen zeggen- vindt zijn ingang in onze spreektaal.
Drukbezette mensen organiseren zich bv. om op een bepaalde dag van de week ook voor de buren te koken. En op een andere (vaste) dag van die week komt een gevuld potje opnieuw hun richting uit:  energie en geld gespaard, en vooral veel tijd

Toch is het belangrijk dat we ook dit jaar op de dag zelf, dus op 29 (of 28!) juni,  massaal naar de buren stappen met een hapje.  Want als mens, als buur (altijd wel van iemand!) beschikken we nl. zèlf over de mogelijkheid om op een eenvoudige en lekkere manier samenhorigheid te creëren.  Als cultuur, als beschaving, krijgen we op een feestdag als Potjebuur het terechte gevoel dat  we volkomen in staat zijn om onze vrede in eigen handen te nemen.
Ter herinnering:  Potjebuur vieren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn:  zelfs een simpele hap kan al zoveel teweeg brengen!
Wordt Potjebuur dit jaar misschien ook een ideale en smakelijke afsluiter van het  schooljaar?

www.potjebuur.be
www.facebook.com/Potjebuur

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s