I feel blessed!

Nona en Emmelie, de 2 Howest studentes sociaal-cultureel werk, zijn een ware zegen voor Lifeschool Ghana, waar ze momenteel stage lopen.
Ik weet het, ‘zegen’ kan bij sommigen van jullie enkele nekhaartjes doen rijzen vanwege de mogelijke religieus/bijbelse bijklank van het woord.  Maar kijk, ik weet geen mooier, beter en accurater woord om duidelijk te maken dat beide jongedames als geroepen kwamen om me bij te staan in dit project waar ik al jaren mijn hart en ziel insteek.

20170224_101906

Bij Chief Jinapor (Buipe)

Gemakkelijk hadden ze het niet in het begin:  de verschroeiende hitte; het helse verkeer;  van hot naar her gesleurd worden onderwijl voortdurend op protocol en cultuur gewezen;  dag en nacht kakken tegen de sterren op;  meedogenloze buikkrampen;  flauwvallen; schorpioen onder matras (levende)…
Maar zij klaagden nooit en hadden steeds weer nieuwe moed.
Wie Afrika een beetje kent, weet dat geduld en flexibiliteit om ten allen tijde je plan om te gooien 2 troeven zijn die je beter in huis hebt, wil je je er gelukkig voelen.  Beide dames zaten boordevol plannen en werkschema’s.  Zelfs tussen 2 spetterende potsessies door stonden ze te popelen:  wanneer gaan we dit, wanneer gaan we dat?  Tijdens onze eerste workshop kwamen ze me onderbreken met de mededeling dat we beter dit of gene stuk zouden weglaten, “omdat we maar een half uur meer hebben”.  Ze zaten begot te chronometreren! In Afrika!

20170306_112455

Op de 6th March viering:  Ghana bestaat 60 jaar!  Nona overweegt om de Ghanese nationaliteit aan te vragen…

Maar slechts na enkele dagen waren zij al helemaal mee met zowel de elasticiteit, de relativiteit als de plasticiteit van een Afrikaans half uur.  En ook van een uur, en van een halve dag, en van een dag…
”We zien wel…”, zeiden ze tegen mij.
Right girls, jullie zijn goeie negers.

Na zowat een week stelden ze beteuterd hun opleiding in vraag: alles wat we geleerd hebben is hier niet van toepassing… ;  we hebben slechts kostbare tijd verbeuzeld op school…
Hoezeer ik met hun wanhoop meevoelde, diep vanbinnen jubelde ik:  yèsss!   Dàt is gezond:  de moed hebben om jezelf en alles wat men je geleerd heeft in vraag te stellen.  Als je dat je hele leven lang durft blijven doen, ben je altijd een stapje voor en zit je als gebeiteld in dit ondermaanse.
En zie, de ochtend daarna, knutselden we de preventieworkshop “Tienerzwangerschap” in elkaar en ware het niet van de methodieken die zij geleerd hadden, aanbrachten en konden toepassen, de workshop zou nooit zo goed geworden zijn als hij nu is.
En nu zijn zij daar nog, terwijl ik weer in België ben.

De toiletten zijn officieel ingehuldigd en zij volgen dagelijks het correcte gebruik op: handen wassen, pot spoelen etc.  Ze helpen Seth met de remedial classes en met de drama and debating club en brengen ook hier nieuwe methodieken aan.

20170307_093853

Naarstig aan het werk!

In navolging van de fotoworkshop die we al gedaan hebben en waarvan het resultaat zal tentoongesteld worden in Athena Pottelberg (Kortrijk) op 20 mei, gaan Nona en Emmelie zelf nog een 2de fotoworkshop geven, gewoon omdat er zoveel enthousiaste kandidaten zijn.
Driehonderd leerlingen uit 9 lager middelbare scholen in Buipe zullen uiteindelijk meegedaan hebben aan de workshop “Tienerzwangerschap”, o.l.v. van Emmelie en Nona, in samenwerking met een plaatselijke vrouwelijke leerkracht per school.

Kortom, beginnen jullie te begrijpen waarom ik Emmelie en Nona een zegen noem voor Lifeschool Ghana?
Deze 2 jonge topdames tillen het project de hoogte in!
En weet je wat me ook zo’n deugd deed?
De bevestiging!  “Al hebben we je boek gelezen, en volgen we je blog, toch staan we nog perplex!  Je krijgt geen idee van die ongelooflijke werkelijkheid die je beschrijft, zolang je die niet zelf ervaart.”
Dan denk je: zie je nu wel!!

En meteen daarna:  maar misschien ben ik gewoon een lousy schrijver?

20170309_111006

Uitzicht van op ons terras (education center): mama koe, papa koe en kindje koe.

20170313_090013

Bij het afscheid.. snif snif

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op I feel blessed!

  1. Bart zegt:

    Mooi! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s