Wat als we het woord ‘ontwikkelingssamenwerking’ gewoon eens herdefiniëerden?

img_1125Als dat nog kan natuurlijk, want sinds zijn ontstaan – als minder paternalistisch klinkend alternatief op het woord ‘ontwikkelingshulp’- betekent het:  samenwerking tussen rijke landen in het Westen met arme landen in het Zuiden, teneinde deze laatste te helpen ontwikkelen.
Maar neem aan dat het nog kan, en dat we op een dag ontwikkelingssamenwerking zien als een samenwerking die niet alleen het arme zuiden ontwikkelt, maar ook onszelf rijker maakt?

Materiële rijkdom hoeven wij alvast niet te ontwikkelen om op gelijke voet te komen, maar we kunnen wel nog leren, zeer veel leren.

Neem deze prima documentaire (zie link onderaan) die ik onlangs zag over een immens grote vuilnisbelt in Nairobi, waarop honderden of zelfs duizenden mensen leven van weggegooide vliegtuigmaaltijden.  Werkelijk schrijnend: niemand op aarde zou op een vuilnisbelt mogen leven!
Men benadrukte hoe die mensen aan vetzucht, diabetes en hoge bloeddruk lijden ten gevolge van het consumeren van dit soort voeding.
Maar waarom vertelt men er op geen enkel moment bij dat dik zijn in Afrika een schoonheidsideaal en een statussymbool is?
Voor mijn dikke vriendinnen in Ghana – die niet van een vuilnisbelt leven – heb ik al tevergeefs gymtoestellen meegenomen, stappentellers, bloeddrukmeters en stevia.
Te voet ergens naartoe te gaan?  Zelfs een halve km stappen is taboe, want het toont publiekelijk aan dat je geen middelen hebt om transport te betalen.
Ik heb gezond gekookt voor hen met groenten en veel minder vet.  Ze eten lovend en likkebaardend mijn heerlijke, lichte(re) maaltijd, maar een uur later zetten ze zich alsnog aan het schransen:  wit brood en milo (chocopoeder waar je water en poedermelk bijvoegt).

In de chemicals stores gaan de dikmakende pillen vlotjes over de toonbank, net zoals men hier bij de apotheker slankmakende pillen kan krijgen.
Zelfs jonge vrouwen willen al redelijk goed in het vet zitten om een man te vinden.  Eenmaal getrouwd, kunnen ze niet dik genoeg zijn om hun vriendinnen de ogen uit te steken: kijk eens hoeveel eten/geld mijn man naar huis brengt!  Magere vrouwen worden uitgelachen dat ze nooit getrouwd zullen geraken, en indien ze toch getrouwd zijn, wordt hun man als een loser gezien die niets naar huis brengt.
Zelfs ik word de laatste tijd, nu mijn menopauze onverbiddelijk komaf heeft gemaakt met mijn meisjesfiguur, gelauwerd om mijn ‘waistline’:  ze knijpen lachend in mijn heupvet en zeggen dat ik eindelijk mooi aan het worden ben.

Ik bedoel: kom naar Ghana en aanschouw een epidemie van vetzucht, diabetes en hoge bloeddruk, ten gevolge van cultuur en van anders denken.  Zeggen: je gaat vroeger dood van dik zijn en een te hoge bloeddruk?  Zelfs sterven heeft er een totaal andere invulling dan bij ons:  je herenigt je met je voorouders!
Vandaar, we zouden een manier van denken kunnen leren ontwikkelen die aanschouwend, niet oordelend en empatisch is.
Ons ontwikkelingsdenken gaat er steeds van uit dat onze manier van leven, denken en handelen de norm is.  Het zit zo ongelooflijk diep ingebakken, dat het veel te weinig bij ons opkomt dat andere culturen andere normen en andere idealen kunnen hebben.
Er zit dus nog enorm veel ontwikkelingspotentieel in het elkaar beter leren kennen, in het elkaar leren zien zoals we werkelijk zijn, in plaats van met ogen gestuurd door ons eigen denken.
Vanuit zo’n positie kunnen we samen en op gelijke voet aan ‘ontwikkelingssamenwerking’ doen.

Eén van de redenen waarom Lifeschool volop inzet op scholenpartnerschap is een andere wending trachten te geven aan ons ontwikkelingdenken!
http://nos.nl/nieuwsuur/video/2151827-de-vuilnisbelt-van-nairobi-kenia-obesitas-door-slechte-voeding.html

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s