Bij Lifeschool brengt je geld wèl op!

dsc01481SHSchool Buipe is officieel geabsorbeerd door de overheid!
Dit betekent dat de community school – opgericht door de lokale gemeenschap- nu een public school is, en voortaan toelage krijgt van de overheid:  leerkrachten zullen een – of een beter- salaris krijgen en het inschrijfgeld per leerling daalt van 484 NGC (ca 120 euro) naar 80 NGC of ca. 20 euro.  Vanaf volgend jaar krijgen de leerlingen een gratis middagmaal op school en als er zich nu bijvoorbeeld nog een prangend watertekort voordoet, zal niet langer Lifeschool, maar de overheid tussenkomen voor een oplossing.
dsc01513Het is op basis van de haast bovenmenselijke inspanningen van de lokale gemeenschap dat de school er gekomen is:  de Chief en de DC zijn tot het uiterste gegaan om geld aan te trekken voor de gebouwen en de werking.
Maar toen de strenge maatpakken van Accra gekomen zijn om de school te auditen ivm absorptie, is de link met Lifeschool van doorslaggevend belang geweest.
– Toiletten??  De bezwete maatpakken wasemden respect uit! Check hoeveel toiletten er zijn in heel Buipe, in heel Northern Region!  Ondertussen bouwen ze nu hier en daar toiletten bij de scholen, maar wie heeft de noodzaak aangetoond en het voortouw genomen?  Inderdaad, Lifeschool! Met uw steun en die van de Provincie West- Vlaanderen.
– Regenwatervoorziening??  Nog zo’n goed idee (vonden ze)!
– Een computerlab?  In een middelbare school??  Je vindt ze slechts in dure privéscholen in steden als Accra, Kumasi, Tamale…
dsc01531– Een partnerschap met een Belgische school??  Virtuele uitwisseling van kennis en ervaring, een lopend kunstproject, de partnerschool die de school voorziet van fototoestellen, videocamera’s en een beamer om de ICT lessen voor iedereen aanschouwelijk te maken?  Whaaw!  De partnerschool zal een fotokopiemachine aankopen, zodat ze niet steeds naar Tamale moeten (100km) voor duizenden dure bladzijden met examenvragen?  Whaaw, whààw!
– Kwetsbare maar intelligente leerlingen die op één of andere manier buiten het schoolsysteem geraakt zijn, kunnen hier terecht? Ze worden door Lifeschool gevolgd en gesponsord en Lifeschool onderhoudt ook contact met hun familie?  Wat??  Ook zwangere meisjes en jonge tienermoeders?  Amaai!

Remedial classes?  Leerlingen die bijna geen Engels praten, of die niet durven praten worden na de schooluren op een plezante manier bijgeschoold door Seth, de leerkracht Engels?  Het enige inkomen van deze hardwerkende, nederige man is wat Lifeschool hem voor de remedial classes betaalt?  Chapeau!

dsc01482Oké, de controleurs zeiden geen “amaai” en ook  “chapeau” en ze droegen ook niet allemaal een maatpak en de ene zweette al wat minder dan de andere.  In Ghana zeggen ze “God will bless you” en alle varianten hierop,  maar het schijnt – ik was er niet bij- dat ze èrg onder de indruk waren van de samenwerking met Lifeschool.  Ze zeiden onomwonden dat ze er zelf baat bij hadden om een school van dat niveau – lees: met deze voorzieningen- tot een volwaardig lid van hun scholengemeenschap te maken.
En, merkte onze immer kritische ‘rebel-leerkracht’ op:  ze zouden als overheid nogal een figuur slaan bij jullie blanken, als ze de absorptie afkeuren of uitstellen na alle inspanningen die jullie gedaan hebben…

Volgende week:  en nu?

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Bij Lifeschool brengt je geld wèl op!

  1. Jan Dewilde zegt:

    Hey Christine, Ik lees graag bemoedigende berichten. Als je in Ghana klaar bent, dan is er nog India hoor. Alles goed hier. Vooral met mij. Het is een heerlijke andere wereld. Maar zonder innerlijke rust word je hier gek. Tot nog eens Xxx Jan

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

  2. Pingback: Welke munteenheid heeft “menselijk welzijn”? | Powered by Love – Lifeschool Ghana (Buipe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s