Verkiezingen en voodoo

15181210_831253616977764_384143847477129145_n

NDC rally in Buipe.

“Als ik ooit geld heb, begin ik een business in zwarte rammen, want verkiezingen, die komen toch altijd terug. Om de 4 jaar stroomt het geld dan ‘in bulk’ bij me binnen.  En tussendoor kweek ik zwarte kippen…”
Ik las dromerige verrukking op het gezicht van Leboya terwijl we een weliswaar ‘blanke’ ram voorbij fietsten onderweg naar school.
“Wie nu nog een zwarte ram te koop heeft wordt steenrijk! Vind er nog maar eens een, zo dicht bij de verkiezingen.  Door de schaarste geven de politici dezer dagen zelfs al grof geld voor een blanke ram.  Maar ja, als je met een blànke ram de verkiezingen moet winnen… “ Leboya trok gelaten zijn schouders naar zijn oren op,  “dan denk ik dat je er wel twee moet offeren… .”

Van de speciale rituelen met zwarte kippen had ik al vaak gehoord.  Damango, een stadje op zo’n anderhalf uur rijden van Buipe zou daarin gespecialiseerd zijn.  Van heel het land komen ze naar een bepaalde fetisjpriest om geld te laten vermenigvuldigen.  Het principe van het ritueel is dat je je akkoord geeft aan een bepaalde small god om na je dood naar de hel te gaan in ruil om hier op aarde in rijkdom te leven.  Je brengt een zwarte kip mee en de kip wordt gevoed:  het aantal graantjes dat de kip eet, staat voor het aantal jaren dat je nog zal leven, in rijkdom natuurlijk.  Daarna valt de kip, boem, dood.  Nooit met eigen ogen gezien, wel zeer veel verhalen en versie’s gehoord, waarin de zwarte kippen soms vervangen worden door kinderen, familieleden, echtgenotes..
15094481_831254923644300_2188815184569502737_n

De verkiezingscaravaan van zowel NDC als NPP slaat geen enkel dorpje over.

Voor de presidentsverkiezingen van 7 december worden er echter zwarte rammen geofferd tijdens ingewikkelde en macabere verkiezingsrituelen.
Denk niet dat het slechts onontwikkelde plaatselijke politici van het zevende knoopsgat zijn, die op deze manier de overwinning  afdwingen.  Iederèèn, parlementariërs, ministers, tot de president toe, laat indrukwekkende, geheime rituelen uitvoeren, bij de “sterkste” fetisjpriests van hun geboorteplaats. Tja, Afrika leeft nu eenmaal in een andere realiteit, een magische realiteit die wij, westerlingen, hoogstens kennen van films, boeken en games…
Maar dan zie je dat ze naast hun rituelen en magie met dezelfde ijver de realiteit zoals wij die ook allemaal kennen, eveneens manipuleren.  Misschien om toch zeker te zijn?  Naast petjes en T-shirts delen ze ook massaal blikjes sardienen uit, bèrgen luciferdoosjes met 10 of zelfs 20 NGC in (2,5 tot 5 euro!  Waar komt al dat geld vandaan??).

15219420_831257200310739_2504777691807959058_n

Jongeren gaan op de vuist voor ‘hun’ partij. Ik word hier soms ziek van…

Ze komen 10 of 20 of 30 vrachtwagens aarde storten op wegen waar je al jaren niet door kan zonder dat je tot over je enkels in de modder zit gedurende het regenseizoen.  De 2 grote partijen houden enorme rally’s (openbare bijeenkomsten), verzamelen duizenden mensen en zwepen hen op met al dan niet loze beloftes.  Als de chief en/of de DC (district commander) niet alert is, dan plannen beide grote partijen hun rally het liefste op dezelfde dag en op dezelfde plaats in een stad of dorp, zodat het tot handgemeen komt tussen de jongeren, die geen job, geen toekomst, die letterlijk niets hebben.
En misschien, om nòg meer zeker te zijn?  – want is al die voodoo nog wel van deze tijd? –  door de PPP, een derde partij die wou opkomen en een sterke aanhang bleek te hebben, te diskwalificeren omdat er een aandachtsfout geslopen was in hun aanvraagdocument bij de verkiezingscommissie.

Verkiezingen!  Momenteel moet ik er even van bekomen…

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s