“Noem me neger”. Is de film beter dan het boek?

819403366N.a.v. van het Wereldfeest in Harelbeke dat ieder jaar samenvalt met Harelbeke Kermis en de braderie, werden we uitgenodigd om met een Lifeschoolstandje te staan en ook of ik een stukje uit mijn boek wou voorlezen.
Wat dat stukje voorlezen uit mijn boek betreft: laten we het erop houden dat een jaarlijkse kermis annex braderie annex rommelmarkt, in Harelbeke, niet echt een geschikte literaire atmosfeer leek te zijn, hoe down to earth mijn boek ook mag geschreven zijn. 😉
Sabine en Ruby stonden aan het boekenstandje, waar ze naast mijn boek ook zeezout en hibiscusthee aanboden:  opbrengst allemaal ten voordele van Ghana.
schermopname-11Een wat oudere man bladert geïnteresseerd in het inkijkexemplaar en toont het aan zijn vrouw:
“Kijk”, zegt hij, nu zichtbaar geboeid, het boek naar haar toereikend: “Noem me neger!”
“Ooh ja,” zegt zijn vrouw met een voldane glans in haar ogen, “ik heb de film gezien!”
Wie toevallig aan het standje stond heeft meteen een “Noem me neger”gekocht, en ik werd er prompt bij gehaald om te signeren!
Gelukkig dat ik was!  En mijn ego… mmmm héérlijk!
Terwijl ik alle 4 die boeken na elkaar signeerde met voor elke lezer(es) een persoonlijk woordje, zag ik mezelf al gespeeld worden door Barbara Sarafian, zoals ze Matty vertolkt in “Aanrijding in Moskou.
14368850_1187568607982333_1104493957879474388_nVolgende week vertrek ik naar Ghana om verder te werken: de school, de tentoonstelling, de waterproblemen…
En ook de plichtplegingen, want vorige week is de Alhadji overleden.
De Alhadji is de vader van o.a. Fuzzy (Teacher) en Bernasco, mijn 2 naaste medewerkers in Ghana. Alhadji was het invloedrijke hoofd van de zeer uitgebreide gemeenschap in Mpaha,  het geboortedorp van Fuzzy en Bernasco, op zo’n 50 km offroad van Buipe.
Hij had al vele jaren diabetes en lag hij al een week in het ziekenhuis in Tamale (ca 150 km van Mpaha).
Fuzzy die de hele tijd bij hem was gebleven, belde me op en ik kon horen hoe dit eens zo machtige opperhoofd huilde van de pijn.
De dokter was zopas met de oplossing gekomen:  zijn been amputeren, zodat de pijn zou verdwijnen. Maar Fuzzy had besloten om die ingreep niet meer te laten uitvoeren op deze zwaar verzwakte man van ca. 80 jaar of meer.
Fuzzy wou weten hoe ik, zijn zuster en stiefmoeder met de blanke hersenen, daarover dacht.  Ik gaf Fuzzy gelijk.
“Maar maak dat ze hem voldoende pijnstillers geven,” voegde ik eraan toe, wetende dat medicijnen in Ghanese ziekenhuizen het voorwerp zijn van uiterst verwerpelijke corrupte praktijken (cfr. “Noem me neger”, het boek of de film).
In de nacht die volgde had Alhadji de geest gegeven.
“My wife”, had hij me altijd genoemd.  Sinds onze eerste ontmoeting zo’n  6 jaar geleden had hij me –althans in zijn hoofd- toegevoegd aan zijn rij vrouwen, omdat hij “altijd een blanke vrouw had gewild, en zie Allah had hem nu nog ene gebracht op zijn oude leeftijd!”
Rest in peace, my husband, bad ik in gedachten toen ik het nieuws hoorde, nadat ze hem nog diezelfde dag begraven hadden (moslims begraven hun doden meteen).
Maar ik weet nu al dat ik volgende week een drukke tijd tegemoet ga van bezoeken en begroeten en rituelen en plichtplegingen.
Je leest er alles over binnen enkele weken.
Nog een mooie nazomer,
Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op “Noem me neger”. Is de film beter dan het boek?

 1. Herman Deceuninck zegt:

  Beste Christine,

  Ik wens je een goede reis naar Ghana. Wat betreft evt. boek voor Ghana in het Esperanto, moet ik spijtig genoeg melden dat ik geen antwoord kon krijgen op mijn mail naar het adres in Ghana. Welke de reden is, weet ik niet.

  Groetjes,

  Herman D.

  • Christine Moreel zegt:

   Dank u wel Herman! Ik durf niet zeggen dat ik even zal navragen voor jou, want ik heb nu al zo’n overvol programma en maar 3,5 week tijd. Mss. volgend jaar, normaal gezien ben ik terug in februari. Veel groeten, Christine

 2. Pingback: Welke munteenheid heeft “menselijk welzijn”? | Powered by Love – Lifeschool Ghana (Buipe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s