“Tijd is een pervers concept door ons, westerlingen, bedacht!”

IMG_0601Straks is het september, en dus voor velen onder ons weer ‘portemonneetijd’!
Of je nu kinderen hebt in het basisonderwijs of in het secundair, of je kroost start straks een (nieuw) academiejaar… kosten zal het:  schoolgeld, inschrijvingsgeld, boeken, turnpakjes, kleren, een kot..

Voor precies dezelfde uitdaging staan we met Lifeschool:  Taïfa, onze universiteitsstudente, kost straks 300 euro aan inschrijvingsgeld en voor de 5 jongens en de 5 meisjes die we sponsoren aan het SHS Buipe betalen we ca. 100 euro inschrijvingsgeld per student. Boeken zijn nooit inbegrepen, evenmin als (het verplichte) uniform, verblijfskosten en eten en drinken tot Kerstmis. Vergeet studiebeurzen en dubbel kinderbijslag. Vergeet kinderbijslag tout court.

We doen er alles aan opdat de ouders zich tot het uiterste zouden inspannen om geld voor eten en drinken te voorzien.
Hoe dat in zijn werk gaat?  ‘s Morgens heel vroeg – nog lekker koel –  zoek je samen met Fuzzy vervoer naar het verafgelegen dorp waar de student vandaan komt.  Na het nodige wachten, overstappen en het aan zekerheid grenzende oponthoud van minstens één panne – kom je bezweet en verfomfaaid in zijn of haar dorp aan.  Het laatste stuk heb je immers te voet afgelegd onder een zon die naar de middag toe steeds minder genade toont. Het hele dorp verwelkomt je, troont je mee naar de Chief en al de belangrijke mensen van het dorp (hoogstwaarschijnlijk één die Engels praat en dan nog één die van plan is om heel binnenkort naar Europa af te reizen).
DSC01482Ondertussen worden de ouders, grootouders, ooms en tantes van de student verwittigd dat wij er zijn.
Vervolgens moet ik mijn missie mededelen, die Fuzzy vertaalt.  In het kort komt het erop neer dat ik het belang van onderwijs voor hun zoon/dochter uitleg, en dat ze trots mogen zijn om zo een goeie student(e) in de familie te hebben en dat Lifeschool het schoolgeld en de boeken sponsort en of zij voor zijn/haar eten en het onderhoud zullen instaan?  Dit neemt uren in beslag:  die mensen zijn immers dolblij met ons bezoek, want er gebeurt eens iets!
Maar niemand heeft geld en niemand zegt het met zoveel woorden.
‘s Avonds kom ik dan doodmoe thuis – in het droogseizoen ook nog eens vollèdig onder het rood stof –  wel met 10 of 15 yams als bedanking, die ik van auto naar trotro naar auto heb moeten meezeulen op de terugweg.  Weken later komt de desbetreffende student aangewaaid – het schooljaar of het trimester is dan al lang gestart – met even zoveel yams en een schamele 10 of 20 NGC voor een volledig trimester! (2,50 of 5 euro).
90% van de studenten van de school voedt zich een schooljaar lang uitsluitend met gekookte yam of met gari (cassava, maniok) bereid met suiker.

DSC01517En toch ziet het er goed uit!   Onlangs zijn er, helemaal uit Accra, afgevaardigden van het Ministerie van onderwijs gekomen ivm de aanvraag die we gedaan hebben om de school te erkennen als ‘public school’.  Dit zou niet alleen betekenen dat het schoolgeld gedeeltelijk wegvalt, maar ook dat alle leerlingen ‘s middag een gratis maaltijd krijgen!
SHS Buipe heeft samen met Lifeschool Ghana deze aanvraag gedaan, waardoor ook Lifeschool werd doorgelicht.  De delegatie was ronduit opgetogen over de toiletten, de computers, het watersysteem, de remedial classes die we het jaar rond organiseren en de praktische en ondersteunende partnerschap met Athena campus Pottelberg (Kortrijk).
Ook van het Lifeschool education center (onafhankelijk van SHS Buipe) zagen de afgevaardigden de bedoeling en leken onder de indruk.
Kortom, alles werd zorgvuldig genoteerd en SHS Buipe zou klaar zijn voor absorptie, zeiden ze.

Wie wat Afrika ervaring heeft – of ‘Noem me neger’ gelezen heeft –  weet dat tijd eigenlijk een non-realiteit is, zo niet een pervers concept door ons, westerlingen, bedacht!  Ik bid dus dat we geen 3 jaar op positief nieuws van het Ministerie van onderwijs hoeven te wachten.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s