“Uw” Lifeschool!

vintage3Geen enkele gelegenheid laat ik onbenut om het beeld dat we hebben van Afrika aan te passen, te verfijnen, te corrigeren.
In mijn blogberichten, mijn boek en in ‘life’gesprekken, verwoord ik waargebeurde verhalen op zo’n manier dat iedereen de kans krijgt om er “het zijne” over te denken. Ik moet nl. niet denken in uw plaats.
Ik illustreer en registreer zaken, laat Westerse en Afrikaanse denkbeelden met elkaar spelen als stonden ze op een schaakbord;  hier en daar leg ik een link tussen ontwikkelingshulp en de absurde toestanden die er kunnen uit voortvloeien
(cfr. mijn bericht van 19/2 over het ongeval met 71 doden).
Ik durf vragen te stellen:  hoe zou Afrika er uit gezien hebben zonder blanke inmenging?  Heeft Afrika ons wel nodig?  En indien ja, waarvoor, waarom en/of hoe?

Onlangs ben ik samen met 4 anderen verkozen om de koepel van de 4de Pijlerorganisaties te vertegenwoordigen.
Meer dan 600 organisaties zijn als 4de Pijler geregistreerd van de naar schatting 1100 burgerinitiatieven in het Zuiden. (Afrika, Azië en Zuid-Amerika)
30.000 tot 60.000 Vlamingen zouden via een eigen project regelmatig de handen uit de mouwen steken voor het Zuiden. Jaarlijks zouden deze initiatieven alleen al in Vlaanderen 47 à 68 miljoen euro inzamelen om projecten te steunen.
Het voordeel van een 4de Pijler organisatie is dat ze doorgaans een kleinschalig, overzichtelijk en transparant initiatief is of steunt.
Bijvoorbeeld zoals Lifeschool Ghana ons toelaat om kort op de bal te spelen en oplossingen te zoeken voor heel concrete noden als naar school gaan, vorming en voorlichting rond tienerzwangerschap, water- en hygiëneproblemen, zowel ICT lessen als toiletten installeren op school, en als ‘t moet zelfs een dringende operatie laten uitvoeren…

Een ander voordeel van een 4de pijler organisatie is dat het niet kan zonder de steun en de betrokkenheid van de mensen hier. Mensen weten wat er met hun geld gebeurt, hun steun is concreet en tastbaar, ze kunnen op de voet volgen. Op die manier worden de mensen hier dank zij “hun” 4de pijler ingewijd in culturen, gebruiken, zelfs rituelen, zonder dat ze ooit een voet in het land gezet hebben. Of hoe 4de Pijlers bijdragen tot wereldburgerschap!

“Uw” 4de pijler organiseert op 1 mei alweer een vintage stoffenverkoop annex vintage post-en wenskaartenverkoop en mijn boek zal er ook liggen èn op uw verzoek zal ik het signeren!
Alle opbrengst gaat naar Lifeschool:  we hebben uw steun, zeg maar uw centen, meer dan ooit nodig.
En u merkt het, we geven u graag iets terug:  indien u geen stofjes, kaartjes of een boek nodig hebt, dan willen we u graag beladen met het fantastische gevoel dat u het verschil maakt!
veel groeten,
Christine

stempel_4depijler_groen_groot

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s