Kintampo: 53 doden ter plekke! Ondertussen zijn het er al 71…

Klik op de foto om het artikel te lezen

Klik op de foto om het artikel te lezen

Geen ambulance, zwaar gewonde mensen werden zelfs vervoerd met Motorkings (moto met aanhangwagentje) en Tigo’s (superkleine taxi’s).
Gisteren heb ik onze zwaar aangeslagen mensen opgebeld.
Een bevriend dokter van het ziekenhuis in Kintampo meldt dat ze veel te weinig middelen, bedden en medicijnen hebben.

De aanrijding tussen een bus en een truck met tomaten zou volgens een overlevende te wijten zijn aan het rijden zonder remmen.
Ondertussen blijkt dat bovendien zowel de bus als de truck behoorlijk overbeladen waren.
Het ongeluk vond plaats aan de police barrier niet ver van de Waterfalls:  een prachtige 3- vaksweg, die daar draaiend naar beneden helt en waar beurtelings inhalen geldt.  Honderden keer kom ik er voorbij, met een Tigo op weg naar Buipe, of met de fiets op weg naar ons initiële Lifeschoolproject dat daar op een boogscheut vandaan ligt.

Afrika is niet pittoresk.  Corrupte politie die je laat verder rijden zonder remmen en met tonnen overgewicht, als je hen maar wat toestopt. Trouwens ook als je wagen tiptop in orde is, moet je bij IEDERE police barrier minstens 2 of 5 cedi geven!  Zo niet verzinnen ze een denkbeeldige overtreding, houden je rijbewijs in, zodat je voor uren aan de kant staat, en uiteindelijk veel meer betaalt. Nee, ik spreek niet voor mezelf (een blanke, dus geld!): IEDERE chauffeur die voorbijkomt betaalt!!

Ghana is het meest ontwikkelde en welvarende land van West-Afrika.  Met internationale hulp worden er uiterst degelijke en snelle rijwegen aangelegd en in Accra en Kumasi heb je zelfs heuse viaducten en spaghettiknopen.
Verdrietig als ik me voel, boos ook, pleit ik ten stelligste voor een stopzetting van alle steun om rijwegen aan te leggen.
Tot er een degelijke politiemacht op de been is gebracht, die controles doet, correcte boetes uitschrijft die betaald worden aan de staat.
Tot die politiemacht over wagens en geschikt materiaal beschikt om snelheidsduivels aan te pakken.
Tot die politiemacht alcoholcontroles kan en wil uitvoeren.
Tot iedereen nog slechts een rijbewijs kan krijgen mits geslaagd te zijn in een theoretisch en praktisch rijexamen.
En tot er goed uitgeruste hospitalen zijn, met alle nodige medicijnen en een minimum aantal bedden een hospitaal waardig.

In ‘Noem me neger’ illustreer ik het ‘moderne Afrika’ uitvoerig!
Een ander beeld, dat nog weinig gemeen heeft met dat van het onder vliegen bedolven hongerende weeskind. Al is het er ook, maar het is gekend.
Ik weet niet hoeveel mensen, die ik van ver of dichtbij gekend heb, ik al verloren heb aan het waanzinnige verkeer in het ‘moderne Afrika’.  Die 71 dode mensen mogen niet voor niets gestorven zijn:  voor mij staan ze symbool voor dat andere beeld van Afrika.
Moge hun ziel in vrede rusten.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kintampo: 53 doden ter plekke! Ondertussen zijn het er al 71…

  1. Pingback: “Uw” Lifeschool! | Powered by Love – Lifeschool Ghana (Buipe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s