‘Noem me neger’: mijn antwoord op een faq!

Ghanees cafeetje:  “With God, all things are possible”.

Ghanees cafeetje: “With God, all things are possible”.

Lezers van ‘Noem me neger’ vragen me vaak: ‘Hoe hou je het daar in ‘s hemelsnaam vol?’
Wel, zelf heb ik niet het gevoel dat er zoveel ‘volhouden’ aan te pas komt.
Het lijkt alsof alles draait om de mate waarin ik in staat ben te ‘begrìjpen’!  En om te leren begrijpen heb ik één onmiskenbare bondgenoot: de tijd!  Die in Afrika een ander concept blijkt te zijn dan in Europa!
Met veel vallen en opstaan heb ik mijn geest en mijn handelen in het Afrikaanse tijdsbesef gedwongen.  Hierdoor kon ik me geleidelijk aan hun tempo eigen maken en me in hun samenleving, hun denken en hun zijn verplaatsen en aldus verdiepen.
Zonder veel verdere moeite belandde ik ‘achter’ de typische Afrikabeelden: ook al is onze beeldcultuur – van de nobele wilde tot het hongerende weeskind – al langer bijgesteld en mag Afrika ondertussen een zelfgekozen en zelfbewust beeld van zichzelf ophangen, veel uiterst werkzame sociale mechanismen blijven verborgen of zo goed als onwaarneembaar voor ons, haastige, investerende en/of helpende westerlingen!

Op school:  de wekelijkse militaire mars op vrijdagochtend.

Op school: de wekelijkse militaire mars op vrijdagochtend.

Bijvoorbeeld:  Afrika had ooit eigen bij de Afrikaan passende samenlevingsvormen, die in tegenstelling tot o.a. de economische, juridische en politieke stelsels die wij, blanken, introduceerden wèl werkten… en wèrken tot op vandaag!  Wie houdt daar rekening mee? Wie heeft er überhaupt weet van, dat die originele stelsels nog een diepe, sterke maatschappelijke basis vormen en als het erop aan komt 100 keer meer gerespecteerd worden dan de ingevoerde westerse systemen? En zouden we, eens we dit gegeven aanvaard en verteerd hebben, hier geen interessante invalshoek kunnen hebben om na te denken over hoe we bijvoorbeeld met de alles verziekende corruptie in zo’n land kunnen omgaan?

Neem ook ‘het geloof’ en ‘geloven’. In de Afrikaanse mens kennen we de gelovige mens. Hun geloof – of het nu in God, Allah, Jahjah, de goden, de spirits of in zeemeerminnen is – is zo sterk aanwezig en werkzaam, dat ze de basis vormt voor hun wereldvisie, hun samenleving, hun gedrag en hun moraal.
In onze Westerse samenleving begrijpen we niet meer wat geloven precies is, noch hoe geloven voelt en dus al helemaal niet wat de impact ervan is op leven en welzijn. Nu we in recordtempo moeten leren omgaan met migratie en het geloof dat mensen meebrengen, ontwikkelt er zich vanuit dit niet begrijpen een totaal overbodige polarisatie tussen ‘gelovigen’ en ‘niet-gelovigen’. Wat als we de Afrikaanse mens zouden kunnen zien als wie hij is en we op die manier zouden kunnen leren begrijpen wat geloven werkelijk omhelst en inhoudt?

De kleren màken niet alleen de man:  ze bepalen ook vaak zijn denken.

De kleren màken niet alleen de man: ze bepalen ook vaak zijn denken.

In mijn boek lees je hoe ik onze zwarte medemens in zijn ‘naturel’ mag meemaken. De weinig verhullende anekdotes en verhalen illustreren hoe hij moeiteloos moderniteit en zijn hang naar het Westen combineert met een sterke verankering in zijn ‘eigen’ oeroude samenlevingsvorm en zijn al even oeroude en allesbepalende spiritualiteit.

Besluit (als antwoord op jullie faq):  niet ‘volhouden’ is mijn drijvende kracht, maar dankbaarheid voor al het mateloos boeiende dat ik mag leren begrijpen.  En dat ze me zo liefdevol opnemen in hun midden, nu eens als hun kind, dan weer als hun moeder, geeft me een moedig en zacht hart als ik toch eens ècht moet volhouden!

 

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Noem me neger’: mijn antwoord op een faq!

  1. Lia zegt:

    heel mooi Christine. En “In onze Westerse samenleving begrijpen we niet meer wat geloven precies is, noch hoe geloven voelt en dus al helemaal niet wat de impact ervan is op leven en welzijn.” : stof tot nadenken
    xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s