Om aan te denken als je vandaag het kraantje opendraait…

fireservice

Whaaw Water!!

 

We hebben goed doorgewerkt: de gemetselde cilinder voor 30 000 liter water is al klaar en in afwachting van het regenseizoen, hebben we water gekocht, zodat we eindelijk de toiletten in gebruik kunnen nemen.

Dacht ik! Want kijk eens goed op de foto: de cilinder is (nog) niet met de toiletten verbonden!
Toen Fuzzy me zaterdag opbelde, wist hij te vertellen hoe uitgelaten de leerlingen zijn dat ze nu water hebben en ik genoot van hun vreugde.
“Nu nog niet, voorlopig blijft iedereen uiteraard in de bush ‘gaan’”, antwoordde hij luchtig op mijn vraag wanneer precies de cilinder met de toiletten zou verbonden worden.
“Je dacht toch niet dat de leerlingen met dit mooie kostbare water toiletten gaan spoelen als ze dagelijks kilometers ver moeten lopen om ergens in een drinkplas van de koeien wat drekkig bruin sop in hun teil te scheppen om te koken, af te wassen, zichzelf en hun kleren te wassen…?”

Een nieuw probleem dient zich dus aan: een aparte cilinder bouwen voor de dagelijkse watervoorziening, zodat de cilinder bij de toiletten kan dienen om door te spoelen en handen te wassen. (met ebola, cholera, tyfus enz. in ons achterhoofd)

Watertank1

Kijk eens goed naar de buis!

Kritische geesten kunnen zeggen: waarom heb je dat waterprobleem ivm de toilettenbouw niet vooraf ingecalculeerd?
Wel, we hebben dat gedaan en dit waren de oplossingen:
1) de Chief had beloofd dat hij in Buipe een zwaardere pomp zou steken, zodat het leidingwater zou worden omhoog gestuwd worden tot aan onze school (ca 6 km van het centrum);
2) bijkomend en in tweede instantie: een boorput.

En dit is de realiteit:
1) de Chief doet alsof zijn neus bloedt sedert zijn medewerkers hem (en ons) melding hebben gemaakt van het angstwekkende laag waterpeil in Buipe zelf;
2) de 3 eerste boringen bij de buren, waren tevergeefs en de laatste boring (meer dan 30m diep doorheen de rotsen) levert een halve emmer water per dag op…

We weten dus weer waarvoor we bezig zijn – is water dan geen mensenrecht?- en u weet waar we uw milde steun voor nodig hebben.

 

Affiche

 

Noem me neger – berichten uit ons moedercontinent:
nu eens komische dan weer tragische, maar vooral authentieke verhalen uit Ghana.
De opbrengst van het boek gaat naar Lifeschool Ghana.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s