Johnson, de man van Rock FM 99.7 uit ‘Noem me neger’!

In Rock FM 99.7 lees je het komische relaas van een denkbeeldige radiodemo die Johnson en ik maakten.
We schrijven Koforidua, september 2012:  (de werkloze) Johnson is de interviewer, ik de interviewee en Fred producer en technical assistent.  Het (door Johnson voorgesteld) onderwerp: homoseksualiteit.
Ons radiostation is naast een gigantische rots (cfr. de foto op blz. 48), thuishaven van slangen en schorpioenen.  We zitten op een plastieken tuinstoel elk aan een kant van een houten tafeltje – Fred op een steen want we hebben maar 2 stoelen- met denkbeeldige opnameapparatuur en denkbeeldige luisteraars.  Enkel de geraadpleegde Bijbel is echt.
Warm aanbevolen lectuur! 🙂

Ziehier hoe deze denkbeeldige try-out zich verder in de realiteit heeft ontwikkeld.
In 2014 zijn we op zoek naar een lap grond voor Lifeschool en stoten op een constructie in aanbouw:  blijkt dat het een radiostation wordt.
Ik geef het nummer van Johnson aan de vertegenwoordiger van de eigenaar van het toekomstige radiostation en vertel hem hoe goed Johnson is en wat hij zou missen als hij hem niet in dienst zou nemen. Johnson is ondertussen getrouwd, heeft een baby en overleeft dank zij allerlei tijdelijke jobs van (het gevaarlijke) opzichter in een illegale goudmijn, autowasser in een washing bay tot sacocheverkoper.
In juni 2015 kust Johnson zijn vrouw en kind in Kibe vaarwel, om meer dan 400km verder in Buipe het gloednieuwe Union FM, de enige zender in Gonja Region te helpen opstarten.

Vandaag heeft hij er dagelijks zijn programma van 10 tot 12, en ook op zondagochtend vroeg is hij enkele uren in de ether.
Johnson’s droom is uitgekomen.
Er is slechts één probleem:  tot op vandaag krijgt hij geen loon!  Sporadisch krijgt hij enkele cedi’s toegestopt om te eten en nu en dan probeert hij noodgedwongen ongemerkt een percentje van de binnenkomende sponsorgelden af te romen. Slapen doet hij op een tafel in de studio.  Geld naar zijn vrouw en kind sturen kan dus niet, een busticket betalen om hen te bezoeken evenmin.
Dat is Ghana!
Shit!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s