Dank aan allen!

Meteen na de jaarlijkse benefiet van Lifeschool –  met voorstelling van mijn boek ‘Noem me neger’ – berichten uit ons moedercontinent – ben ik naar Ghana vertrokken en gaat Gunter Lamoot voortaan door het leven als ‘diene kissak’!
Het was een kort maar krachtig en vruchtbaar verblijf van slechts 3 weken.
Ziehier een greep uit de vele activiteiten en verwezenlijkingen:

Ondertussen worden de toiletten tijdens de examens als studeerhokjes gebruikt...

Ondertussen worden de toiletten tijdens de examens als studeerhokjes gebruikt…

– De toiletten waren al min of meer klaar, maar nog niet in gebruik wegens geen water.  Nu gaan we dakgoten voorzien en een cilinder metselen van 30.000 liter voor de opslag van hemelwater gedurende het regenseizoen.  Vervolgens gaan we een rantsoeneringssysteem invoeren zodat we het jaar rond, dus ook in het droogteseizoen, bescheiden zullen kunnen doorspoelen en handen wassen.

– de DC (District Assembly) heeft 10 000 NGC (2500 euro) bijgedragen voor de bouw van de toiletten.  Dit bedrag dekt de vereiste 25% van de kostprijs niet, maar het is een grote hulp en we zijn heel dankbaar.

DSC01531

De school is ongelooflijk dankbaar voor de beamer.

– Atheneum Pottelberg heeft een beamer met laptop en speakers, een camera en camcorder geschonken aan Buipe SHS.  Kunt u zich voorstellen wat een vooruitgang dit betekent voor de ICT lessen?  Van met een krijtje op het bord een computer, een muis en een toetsenbord tekenen tot nu de mogelijkheid hebben om dankzij de projectie van het bureaublad Word, Excel etc… uit te leggen!  De dankbaarheid van de school, de leerkrachten en de leerlingen is onvoorstelbaar!

DSC01469

Interview in het Engels, vertaald naar het Gonja.

– Ik heb een uur zendtijd op de radio UNION FM 98.1 gekregen om Lifeschool Ghana interviewgewijs voor te stellen.

– 30 Geschilderde zelfportretten van leerlingen van Atheneum Pottelberg had ik mee:  nu gaan ze in SHS Buipe ook aan de slag met verf en doek!  Blijf ons volgen tot en met de tentoonstelling!

– Lifeschool sponsort nog 10 ‘brilliant but needy’ leerlingen om alsnog naar school te gaan na nieuwjaar.

– De bouw van ons educatief centrum is bijna klaar…  laatste loodjes wegen niet alleen het zwaarst, ze kosten ook veel geld (bijvoorbeeld: ook hier moeten we extra middelen vinden om een waterbevoorradingsysteem uit te werken)

DSC01604

Blessing in de gym.

– Blessing is oké, maar zijn spieren zijn slap en zijn tred is wankel.  Hij moet fietsen en nog eens fietsen bij wijze van spierversterkende oefening.  We hebben hem gesponsord met een fitnessabonnement, we hebben zijn fiets –die letterlijk op geen fiets meer leek- laten herstellen, en we hebben de centen voorzien voor de inname van de nodige vitamines en om volgende maand met zijn moeder naar het hospitaal te kunnen gaan voor een check-up.

– Joe doet het voortreffelijk op school.  Van een verslaafde jongen is hij modelstudent geworden.  Hadden we maar met iedereen zoveel geluk!

DSC01500

Fiere maar hopeloze tienermoeders.

– We merken dat we bepaalde problemen nog dichter bij de wortel moeten zien te vatten en plannen een apart project rond tienerzwangerschappen. Ik heb de nodige research en veldwerk gedaan (was niet zo moeilijk!)  en de basis van het project uitgeschreven.  Dit wordt nu omgezet in Ghanees Engels en daarmee gaan we in Ghana zelf steun zoeken bij de DC, het ministerie van onderwijs, de Chief..
Laat ons zeggen dat we hier niet snel genoeg geld kunnen verzamelen om aan de talrijke dringende, dwingende en schrijnende noden van de jongeren te voldoen.  Dus beetje bij beetje moeten we ons een weg banen naar hulp van de Ghanese overheid.

Volgende week op deze blog:  mijn ongewone aankomst in Ghana!
Voor deze week:  hartelijk dank aan allen die ook dit jaar van dichtbij of van ver bij Lifeschool betrokken waren.  Daarnaast mijn innige wensen voor een plezant eindejaar, een sprankelend en energiek begin en dat dan gewoon volhouden tijdens heel het jaar! 🙂

Christine


NoemMeNeger (2)ps.  Indien u nog een plezant, interessant en authentiek nieuwjaarscadeau mocht zoeken, denk aan ‘Noem me neger’- berichten uit ons moedercontinent,  240 blz. met leuke foto’s en boordevol waar gebeurde Ghanese verhalen.
Slechts 17,50 euro en u steunt er Lifeschool mee!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s