Lifeschool Ghana in uw agenda!

Een Ghanese tovenaar is niet àltijd opzichtig gekleed met veren en vellen.. Deze man die ons voetbalploegje gekaapt heeft is een full-time tovenaar. Wekelijks hoor je hem op de radio geld vermenigvuldigen. Zijn praktijk in mijn buurt loopt als een trein en hij is schatrijk.

Een Ghanese tovenaar is niet àltijd opzichtig gekleed met veren en vellen..
Deze man die ons voetbalploegje gekaapt heeft is een full-time tovenaar. Wekelijks hoor je hem op de radio geld vermenigvuldigen. Zijn praktijk in mijn buurt loopt als een trein en hij is schatrijk.

Bij mijn verhalen over magie in Ghana krijg ik vaak deze terugkerende vraag: zijn het (vooral) de christenen of de moslims die naar de fetisj-priest stappen en rituelen (laten) uitvoeren?
Magie verenigt Ghana en de Ghanezen hechter dan hun overheid en neemt zo’n onverwoestbare maatschappelijke positie in, dat taal, (officiële) religie en stamgevoel erbij verbleken. Magie is overal aanwezig, geeft aan alles een verklaring en wordt voor alles wat nodig is aangewend: bij ziekte, dood, ruzies, onvruchtbaarheid, wens voor een zoon, om gehuwd te geraken, naar het Westen te kunnen komen, om geld te vermenigvuldigen…
Hoe stipt, rigide en uitbundig de Ghanezen hun officiële geloof ook belijden en beleven, als puntje bij paaltje komt, nemen velen hun toevlucht tot oeroude, voorouderlijke rites van verering van natuurgeesten en afgoden of smaller gods.
Ooit hebben we in onze Westerse wereld ook magische tijden gekend, heksen verbrand en duivels uitgedreven.
Dezer dagen hebben we daar weinig tot geen voeling meer mee en bestempelen dit als primitief. Daarmee is voor ons de kous af. Helaas zijn we daardoor blind geworden voor de gevolgen die dit soort geestesgesteldheid op de Afrikaanse samenleving heeft.

Hierover, maar ook over andere aspecten van de Ghanese mindset denk en schrijf ik graag: ik maak zoveel mee dat het bijna zonde zou zijn om dit niet met u te delen. Mijn Ghanese overpeinzingen, anekdotes en belevenissen ben ik samen met mijn blogberichten aan het bundelen in een handig en plezant boekje: ‘Noem me neger!’.
Op Stand-up for Lifeschool onze jaarlijkse benefiet, zal ik het boekje stand-up-gewijs als voorprogramma van Gunter Lamoot aan u voorstellen. Dus alvast in uw agenda: 27 november, CC Het Spoor, Harelbeke.stoffenverkoop 26sep-1

Terwijl u toch uw agenda bij de hand hebt: vergeet de Vintage stoffenverkoop niet op zaterdag 26 september. Ook al bent u het ‘naaierige’ type niet, wilt u dit bericht toch delen en/of doorsturen: dezer dagen is snit en naad hip en cool en plezante authentieke stofjes vinden is een wezenlijk onderdeel van de pret! Nog meer fun als u weet dat de opbrengst naar Lifeschool gaat!

Groeten,
Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s