Jonge heksen

Het is zwaar om de dagen door te komen als je ‘s nachts continu bereden en beklommen wordt..

Het is zwaar om de dagen door te komen als je ‘s nachts continu bereden en beklommen wordt..

Mensen vragen me vaak: waar ben je het liefst, in België of in Ghana?
‘Als ik in België ben, ben ik graag in België en als ik in Ghana ben, ben ik graag in Ghana!’
Mijn antwoord is waarschijnlijk knullig, want het blijkt meestal een onbedoelde gespreksbeëindiger te zijn.
Toch kan ik geen beter noch preciezer antwoord geven, want het zijn 2 verschillende werelden die zich simultaan afspelen op dezelfde aardkluit. Bovendien, als ik niet graag in België zou zijn, zou ik misschien naar Ghana gaan voor de verkeerde redenen. En als ik ginder niet graag zou zijn.. tja, dan zou ik wel thuis blijven zeker?
Ik blijf altijd ik, maar mijn ‘set’ verandert volkomen nadat ik enkele uren in de lucht heb gehangen en het ‘scenario’ exotisch is geworden. Mijn rol echter – mezelf zijn- blijft onveranderd, maar er worden aspecten van mezelf grondiger of urgenter aangesproken of zelfs opgeëist: empathie, geduld, mededogen, en mijn vermogen om mijn verbazing te camoufleren.

(Blogbericht van vorige week) Het vormingscenter: ondertussen ligt de bedrading er al, is de bodem opgevuld en zijn de muren gecementeerd.

(Blogbericht van vorige week) Het vormingscenter: ondertussen ligt de bedrading er al, is de bodem opgevuld en zijn de muren gecementeerd.

Dank zij dat laatste – waar ik trouwens jarenlang op heb moeten oefenen- vertelt men me soms achteloos dingen waarvan men denkt dat ik er vertrouwd mee ben of ze normaal vind.
Zoals toen ik op school aankwam en Fuzzy me mededeelde dat de bezetenheid in het girls hostel gelukkig net bedaard was.
‘Bezetenheid?’ (op een manier uitgesproken alsof ik ‘verkoudheid?’ zou zeggen)
Oh my God.. het was een ware epidemie. Dit heeft wekenlang aangesleept. De meisjes vielen in slaap tijdens de lessen. Maar vorige week hebben we een grote imam laten komen en het is aan het kalmeren nu.’
’Voor de moslimmeisjes?’
’Niet enkel voor de moslimmeisjes, ze waren er allemaal in betrokken. Maar de rituelen die imam Alhadji Jacubi – je kent hem hoor- uitvoert, zijn krachtig genoeg om àlle bad spirits uit de meisjes te verjagen, moslim of niet’.
‘Wat deden de bad spirits dan precies?’
’Goh ja, de gebruikelijke toestanden hé bij jonge meisjes, een heel aantal onder hen zijn heksen, dus vroeg of laat wordt de toestand onhoudbaar!’
’Heksen..’ (op een manier zoals je ‘frieten..’ zou zeggen)
’Ja.. Ik ben blij dat we de zaak onder controle gekregen hebben voor jij aankwam’.
‘Ze spraken vervloekingen uit?’
’Neen nee, dit ging niet om vervloekingen. Iedereen slaapt toch ‘s nachts?! De meisjes werden beklommen. Ze voelden hoe hun borstkas werd samengedrukt onder een verpletterend gewicht en ze kregen geen adem meer. Andere meisjes werden bereden, nacht na nacht…’
‘Bereden..’ (je kent mijn toon al)
’Inderdaad, het was allemaal begonnen met een paar klachten van meisjes die tijdens hun slaap bereden werden. Maar na enkele weken werd niemand ‘s nachts nog met rust gelaten zodat de meisjes overdag in slaap vielen in de les.. Ze waren uit-ge-put.’
’Een paar heksenmeisjes bereden en beklommen de andere meisjes?’ (geformuleerd als een bezorgd maar zacht kritisch vraagje).
’Christine, het gaat hier wel over spiritueel berijden hé, want ze liggen allemaal te slapen. Een heks kan de hele nacht door anderen berijden, bovendien activeert ze hiermee de andere heksen onder hen.. I tell you, het einde was echt zoek.
Nacht na nacht schoten de meisjes wakker en huilden en tierden het hele hostel ondersteboven. Het was zo erg dat niemand ‘s avonds nog durfde in slaap vallen.’
’Amaai! Goed dat jij voor een oplossing hebt gezorgd Fuzzy. Van harte dank u! What would we do without you?’

Filmpje :

Wat ik het meest plezant vind, in België wassen met de machine of in Ghana wassen met de hand? In België ben ik heel gelukkig met mijn wasmachine en in Ghana ben ik verrukt als er eens dag volop water is, waardoor ik als een gek al mijn smoezelig textiel verzamel en was en wrijf tot ik haast in een meditatieve toestand verzink.. :-)

Wat ik het meest plezant vind, in België wassen met de machine of in Ghana wassen met de hand? In België ben ik heel gelukkig met mijn wasmachine en in Ghana ben ik verrukt als er eens dag volop water is, waardoor ik als een gek al mijn smoezelig textiel verzamel en was en wrijf tot ik haast in een meditatieve toestand verzink.. 🙂

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s