Lifeschool: een stand van zaken.

De verslaggeving over de operatie van Blessing heeft veel mensen uitzonderlijk hard geraakt: bloedstollend, angstwekkend, hallucinant, schandalig,.. zijn enkele van de adjectieven die men kwijt wou, en ook vragen als: ‘Is ‘t ècht zo gegaan?’ en ‘Heeft het zin om in zo’n corrupt milieu verder te werken?’

Het is helaas écht zo gegaan.. en natuurlijk heeft verder werken zin!
Mijn berichten illustreren een Afrika dat afwijkt van clichés zoals o.a. die van de immer lachende, dansende en goed geluimde zwarte, ondanks zijn miserie en armoede. Ze tonen ook aan hoe uiteindelijk de armsten steeds de dupe zijn van de alomtegenwoordige corruptie èn dat Afrika meer nodig heeft dan alleen geld en materiële steun.
Door mijn belevenissen te beschrijven contrasteren ze als vanzelf met onze westerse samenleving: ik kan alleen hopen dat we onze welvaart, onze veiligheid en onze ontwikkelingskansen nòg meer gaan waarderen.

Het laatste hurktoilet wordt deze week geïnstalleerd.  Nu nog de toiletten verbinden met de sceptische put, de elektriciteit aansluiten en de watervoorziening ‘heruitvinden’!

Het laatste hurktoilet wordt deze week geïnstalleerd. Nu nog de toiletten verbinden met de sceptische put, de elektriciteit aansluiten en de watervoorziening ‘heruitvinden’!

Tegen 27 november 2015 is het boekje af dat mijn blogberichten bundelt, afgewisseld met mijn Ghanese overpeinzingen en nog meer belevenissen. Het boekje wil een caleidoscoop zijn van kleurige lichtpuntjes op de Afrikaanse mens, zowel vanuit mijn gezichtspunt als vanuit dat van hen.
27 November is ook de avond van Stand-up For Lifeschool met Gunter Lamoot in CC Het Spoor in Harelbeke (uw agenda!)

Zodus, beste vrienden en sympathisanten, waarde helpers en sponsors, wees gerust: we maken wel degelijk verschil!
Lees hieronder alvast waar we momenteel staan.

– Blessing is terug in Kintampo, mèt krukken en nog steeds in de gipsen van na de operatie. In september mag hij terug naar het ziekenhuis om de gipsen te laten verwijderen en opnieuw te leren stappen.

– De 20 hurktoiletten die u zag in 1000 Zonnen zijn bijna af. Er moet nog geschilderd worden, maar het grootste nog op te lossen probleem is de voorziening van water: er is noodgedwongen een verandering van plannen en we zijn er nog niet aan uit..

– Het educatief centrum heeft een dak, de grond is ondertussen opgevuld en het cementeren is bezig.

– Partnerschap SHS Buipe en Ath. Kortrijk: het eerste jaar zit er op. Er werden video’s uitgewisseld, maar vooral het schrijven van (papieren!) brieven naar elkaar was zéér plezant en succesvol. De leerlingen hebben een bedeling van rijst en bonen gesponsord voor tijdens de examens.
Volgend schooljaar gaan we verder met brieven schrijven en de video uitwisseling en bereiden we een kunstproject voor.

Taifa bij een bezoekje aan het hostel van de unief.

Taifa bij een bezoekje aan het hostel van de unief.

– Sedert januari begeleidt Seth 2x per week een ‘remedial teaching’ klas in SHS Buipe, voor leerlingen die niet voldoende Engels begrijpen om mee te kunnen met de lessen. De ‘remedial teaching class’ was zo populair, dat we de klas opgedeeld hebben in een ‘Drama and Debatingclass’ (niet gesponsord door Lifeschool) voor de spraakwaters die erop af kwamen en dus de oorspronkelijk bedoelde klas.
Degenen die de extra lessen het hardst nodig hebben, zijn echter moeilijk te motiveren (beschaamd, terughoudend..). Samen met hen en in overleg met de schooldirectie hebben we besloten om vòòr de lessen een kleine ‘snack’ (kinkey vermengd met suiker) te voorzien. Hun reden om niet te komen, was zogezegd omdat ze honger hadden! We hebben voor alles een oplossing! 😉

– Amino heeft zijn hoger secundair met glans voltooid. Een zware kost valt daarmee weg, want Lifeschool kon toen niet anders dan hem zijn studie laten verder zetten in een dure private school in Kumasi, de enige school waar hij indertijd (vòòr onze partnerschap met SHS Buipe) op voorspraak nog toegang kreeg. Hij is nu 27, dus werd het ongeveer tijd dat hij het secundair kon beëindigen! Momenteel werkt hij in een ‘copy-center’ in Kintampo. Er is daar niet veel te doen, maar hij ontwikkelt hun website en op termijn zal er internet zijn, zodat hij er een internet-café kan uitbaten. Helaas krijgt hij maar 100 NGC per maand uitbetaald (25 euro).. een slavenloon waar je onmogelijk kan van leven. We houden hem liefdevol in het oog, want met zo weinig inkomen is ‘het slechte pad’ erg aantrekkelijk, gezien zijn beladen verleden.

Het aantal koeien en vrouwen illustreert de rijkdom van ‘Northeners’.  Koeien kunnen worden omgeruild tegen vrouwen of klinkende munt.

Het aantal koeien en vrouwen illustreert de rijkdom van ‘Northeners’. Koeien kunnen worden omgeruild tegen vrouwen of klinkende munt.

– Joe (Joshua) heeft er zijn eerste jaar in SHS Buipe op zitten: zijn reputatie van wietroker is ondertussen veranderd in dat van modelleerling. Hij is erg gemotiveerd, studeert veel en hij staat steeds klaar om de anderen te helpen met hun huistaken. Sedert vorige maand staat Seth bij tijdens de remedials, omdat ze met een medeleerling minder gêne hebben.

– Taifa – het meisje dat anders zonder twijfel nu zwanger zou zijn geraakt- heeft haar eerste jaar aan de universiteit schitterend afgerond. Lifeschool heeft haar familie onder druk gezet om te investeren in haar studie, met de belofte om in te staan voor alle bedragen die ze niet aankonden. Die mensen hebben gejammerd en geklaagd en met pijn in het hart koeien verkocht.. maar nu zijn ze blij en heel trots. En Taifa zelf is rustig geworden en heeft een gezond zelfzekere uitstraling. Binnenkort buigen we ons over de gezamenlijke financiering van het volgende jaar.
Verwondert het je dat één van mijn bijnamen ginds ‘the pusher’ is? 😉

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s