De operatie van Blessing.. wat voorafging.

Rachitis of Engelse ziekte is te wijten aan vitamine-D gebrek van de moeder tijdens de zwangerschap.

Rachitis of Engelse ziekte is te wijten aan vitamine-D gebrek van de moeder tijdens de zwangerschap.

Blessing was nog slechts anderhalve meter hoog omdat zijn benen vanaf de knie volledig kromgegroeid waren ten gevolge van rachitis of engelse ziekte. Een hospitaal gespecialiseerd in orthopedie zou hem opereren en Lifeschool zou sponsoren.
We schrijven april 2014: we voorzien de gevraagde 1700 cedi voor het uitvoeren van de operatie (ca 425 euro). In 2014 gaan we meerdere keren naar het ziekenhuis – Blessing wordt iedere keer gewogen en gemeten en teruggestuurd. Doordat de operatie voortdurend wordt uitgesteld plaatsen we het geld op de Lifeschool bankrekening in Ghana.

En dan gebeurt het: begin mei 2015 moeten we heel dringend 1000 NGC (ca 250 euro) cash naar het hospitaal in Duayawnkwanta brengen zodat ze een datum kunnen vastleggen voor de operatie. Er zouden nl. tot eind mei Cubaanse dokters aanwezig zijn om de ingreep uit te voeren. Ik wil het gevraagde geld door Fuzzy (aka Teacha), de secretaris van Lifeschool, laten overschrijven op de rekening van de kliniek, maar blijkt dat dit niet kan .
Ik begrijp dat niet, zeg ik verbouwereerd aan de telefoon vanuit België: een ziekenhuis dat zo’n hoogtechnologische operaties uitvoert, maar over geen bankrekening beschikt! Het ziekenhuis hééft een bankrekening zegt ‘de verpleger’, maar het is een algemene rekening en als ik het geld daarop zou storten kan het niet tot op de dienst ‘orthopedie’ geraken.
Ik ben argwanend: moet ik werkelijk Fuzzy daarheen sturen met 1000 NGC cash, daarvoor dure transportkosten betalen plus een vollédige dag van zijn tijd opeisen? (270 km heen en 270 km terug!)
Ze wéten dat ik een blanke ben en de operatie sponsor, ze weten dus dat ze hun geld onverwijld gaan krijgen: ik pleit, ik smeek, ik haal er – in hun stijl- God bij als getuige, ik bezweer hen dat ik binnen 3 weken in Ghana ben om hen cash te betalen… alles omdat ze me toch een operatiedatum zouden opgeven. Maar er is geen praten aan. Integendeel, ‘de verpleger’ verwittigt me grondig dat als ik NU niemand stuur met het geld, Blessing geen operatiedatum krijgt en dat ze weten niet wanneer de Cubaanse dokters nog eens naar Ghana komen.

Die nacht slaap ik niet. Ik kan dit toch niet vertrouwen, denk ik. Maar wat als ze toch correct zijn en de jongen de operatie misloopt omwille van mijn misschien ongeoorloofd wantrouwen? En hij nog eens een jaar moet wachten? De jongen heeft veel pijn, kan nauwelijks lopen en wordt kleiner met de dag. Doen, niet doen, woelen, mijn hoofd slaat bijna tilt! Ik moet snel beslissen, ten laatste morgenvroeg als ik wakker wordt.. Ik doe het, ik doe het niet..
Wat als ik daar binnen 3 weken ‘life’ sta met Blessing, naar de betaling verwijs en ze me met een uitgestreken gezicht vragen: “What money?”
Mijn ervaring haalt de bovenhand: als ik al het geld dat me op diverse onverdachte manieren afhandig is gemaakt in 17 jaar Ghana op een hoop gooi… dan.. dan.. dùrf ik gewoon niet zeggen wat ik daarmee zou kunnen doen, maar het is niet iets kleins!

Nog maar eens wegen en meten ter voorbereiding!

Nog maar eens wegen en meten ter voorbereiding!

Ik besluit dat ik het geld niet laat brengen en mijn reis zo te plannen dat ik op 18 mei na mijn landing, zonder oponthoud midden in de nacht meteen doorreis naar Kintampo, om me in contact te stellen met het ziekenhuis en de dag erna ‘s morgens vroeg met de jongen te gaan.
In Kintampo aangekomen na een vermoeiende en niet aan te raden wegens nachtelijke en dus gevaarlijke in-één-ruk-door-reis, bel ik het ziekenhuis. Alle moeite en risico blijken voor niets geweest: er is geen operatiedatum, geen voorschot, dus moet ik nu ook niet gaan, blijkt het. Van Cubaanse dokters is er geen sprake meer.
“Wèlke dokters?” vraagt ‘de verpleger’.
Na lang praten mag ik dan ik de volgende week dinsdag gaan mèt het voorschot en mèt Blessing voor de operatie.

Dit is slechts het begin van het ongelooflijke verhaal van Blessings operatie.
Mag ik u deelgenoot maken van de ogenschijnlijke hallucinatie die ik beleefd heb tijdens het hele proces van de operatie en erna?
Volg en deel dan dit verhaal: het werkt uitdagend, zo niet ontnuchterend voor iedereen die net als ik gelooft in de ‘goedheid van de mensch’!
Eerstdaags krijgt u het vervolg.

Op 15 juli kunt u me aan het werk zien in Ghana in 1000 Zonnen op Eén!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op De operatie van Blessing.. wat voorafging.

 1. Brecht Himpe zegt:

  tot gauw es,dan hoor ik je verhaal ! 😉 je gedrevenheid is inspirerend!liefs b. xx

  Date: Wed, 8 Jul 2015 07:46:32 +0000
  To: brecht.himpe@hotmail.com

 2. stella nysten zegt:

  Er zijn verschillende ziekenhuizen in Ghana die gesteund worden vanuit Nederland.Waarom hebben jullie geen contact gezocht met hen? Op ghanastartpagina.nl kan je ze terugvinden.Ik denk dat je dan toch meer controle hebt!

  • Christine Moreel zegt:

   Dank u voor de tip! U kunt zich weliswaar voorstellen dat ik gedurende dat jaar wachten wel verder gezocht hebt! Maar Sint John of God in Duayawnkwanta blijkt het beste en meest gespecialiseerde ziekenhuis voor dit soort operaties te zijn in heel Ghana. Men komt dan ook van uit heel het land naar daar voor orthopedische problemen. Meer zelfs , wanneer Blessing dan uiteindelijk geopereerd was, lag er op zijn zaal een jongeman die een verkeersongeluk gehad had met ernstige beenbreuk en geopereerd was geweest in het grote Kofi Onyekere ziekenhuis in Kumasi. De operatie was zo slecht uitgevoerd dat de jongen enkele maanden later naar Duayawnkwanta getrokken is (zijn familie kon het betalen!) , om de operatie opnieuw te doen.. nadat ze ze been eerst opnieuw hebben moeten breken natuurlijk. Veel groeten en dank voor de bekommernis, Christine

   • stella nysten zegt:

    Dit is het St Johns hospital, dat wordt inderdaad gesteund vanuit Nederland.De artsen zijn voor een stuk opgeleid door Nederlandse chirurgen.Ik ben nieuwsgierig hoe het gaat aflopen.

 3. Fanny Dellutri zegt:

  Benieuwd naar het vervolg :-)! x

 4. Pingback: Goed nieuws uit Ghana! | Powered by Love – Lifeschool Ghana (Buipe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s