Volgende week: naar Ghana om verder te werken!

Het hout voor de verdere bouw lag netjes opgestapeld in onze hangaar, tegen dat we het nodig hadden. Zolang het hout niet in planken is verzaagd, zullen de insecten het met rust laten, hadden mijn Ghanese directeuren me verzekerd..

Het hout voor de verdere bouw lag netjes opgestapeld in onze hangaar, tegen dat we het nodig hadden.
Zolang het hout niet in planken is verzaagd, zullen de insecten het met rust laten, hadden mijn Ghanese directeuren me verzekerd..

De vintage stoffenverkoop van afgelopen zondag heeft ons budget alweer met 1700 euro opgetrokken. We mogen dus met een dikke portemonnee vertrekken! 🙂

Op het programma:

– Het gebouw voor de 20 hurktoiletten bouwen; de sceptische put is ondertussen volledig afgewerkt. De toiletten worden voor 75% gesponsord door de Provincie West-Vlaanderen.

– Partnerschap Atheneum Kortrijk/SHS Buipe verder uitwerken: communicatie verder ontwikkelen; lesprogramma’s ondersteunen; leraars motiveren om zich te engageren in ruil voor een bescheiden toeslag van Lifeschool, want leraars worden er zeer slecht of niet betaald. Hun collega-leerkrachten Iris Walgraeve, Veerle Knockaert en Eva Ovaere van Atheneum Kortrijk, werken zich uit naad om een programma uit te werken voor een duurzame uitwisseling tussen beide scholen.

Ons hout bleek ‘plukkevort’.. in recordtempo opgegeten door tropische insecten.

Ons hout bleek ‘plukkevort’.. in recordtempo opgegeten door tropische insecten.

– De leerlingen van een voorraad rijst en bonen voorzien om vlot de examens door te komen, zodat ze zich beter op studeren kunnen focussen en niet links en rechts moeten ‘hustlen’ en ‘managen’ om aan voldoende voedsel te geraken. Zo noemt men daar de dagelijkse strijd om aan eten te geraken, die gaat van aanschuiven bij een ander tot prostitutie. (een gift van Atheneum Kortrijk)

– Lifeschool komt in juli op TV EEN in 1000 Zonnen. Men verwacht dat ik geregeld videomateriaal doorstuur, in totaal 3 à 4 uur. Uiteraard ben ik heel blij met zoveel aandacht, maar de uitdaging is groot: van nature ben ik geen filmer noch fotograaf omdat dit me vaak een voyeuristisch gevoel geeft. Bovendien, ik stel me veel lange heen-en-terug reizen voor naar Tamale of Kumasi om misschien.. eventueel.. als ik sjans heb, een stabiele internetverbinding te vinden die grote bestanden aankan.

Momentopname 1 blessing

Klik op de foto voor het filmpje van Blessings

– De operatie in goede banen leiden van Blessings, de jongen met rachitis. We wachten al meer dan een jaar hierop. Er zouden momenteel Cubaanse dokters aanwezig zijn in het hospitaal waar ze dit soort operaties doen. Dat hospitaal is ook alweer 200 km of meer  van waar ik verblijf..

– Verder bouwen aan het educatief centrum. In tegenstelling tot de plannen en de afspraken, heb ik toch ca. 2000 euro nagestuurd vanuit België. Dit leek echt nodig, omdat het hout dat we voorzien hadden om het dak te bouwen, verrot bleek en omdat een hoek van de sceptische put ingestort was na een storm.
Ik hoop dat mijn mensen mij niet zullen ontgoocheld hebben!

Vlug naar ‘t hospitaal met zieken en verwonden is soms ook een van mijn taken, of van Fuzzy.

Vlug naar ‘t hospitaal met zieken en verwonden is soms ook een van mijn taken, of van Fuzzy.

– Uiteraard jongeren die kandidaat zijn om naar school zouden gaan, opvangen, begeleiden, en sponsoren en ook onze voetbalploeg weer nieuw leven inblazen en motiveren.. (is steeds opnieuw nodig). Streetlife  lijkt nu eenmaal makkelijker of aantrekkelijker..

En dan zijn er nog al die kleine en middelgrote noden, die je tijd en je budget opeisen zoals bijspringen voor medische zorg voor ziektes en ongevallen (geen sociale zekerheid), bijspringen voor schoolgelden (geen studiebeurzen)..

Hou je dat gemakkelijk vol, vragen mensen me wel eens?
Wel, als ik volgende week in SHS Buipe aankom, gaan vooral de meisjes (15 tot 21 jaar) weer uitgelaten “Madame Kijinte is back!” roepen. Dit is Gonja voor “Madame Patience” hebben ze me uitgelegd. Toen ik vroeg waarom ze me Madame Patience noemen, kreeg ik als antwoord: “Jij moet wel heel veel geduld hebben om met mensen zoals wij te kunnen werken!”
Eerst was ik ontsteld omwille van hun zelfbeeld. Ik heb al wel 100 keer gevraagd om gewoon Christine te zeggen, maar ze blijven me bloedserieus Madame Kijinte noemen.
Ondertussen besef ik dat dit op een of andere manier goed is voor mij: mijn naam houdt me alert om nooit mijn geduld te verliezen (weliswaar geen garantie!) Bovendien, weten dat zij zèlf beseffen dat het voor mij ook niet altijd gemakkelijk is, geeft me altijd moed om door te gaan en om hen graag te zien.
Ik blijf het herhalen: onze zwarte medemens weet precies wat hij/zij doet en waarom hij/zij iets doet!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Volgende week: naar Ghana om verder te werken!

 1. Jan Dewilde zegt:

  Koekoek Christine, Sommige planten voelen zich best in halfschaduw. Vinden felle zon eerder onaangenaam. Ik heb het daar nooit over gehad en neem je dus niets kwalijk. Met liefde, Jan

  • Christine Moreel zegt:

   Mijn excuses Jan.. Als ik nu denk waarom, dan is het omdat ik me zo dankbaar voel en ook fier dat je zoiets doet voor Lifeschool, want dat betekent dat je mijn werk waardeert en op mijn kunnen vertrouwt! Nooit gedacht dat ik je daarmee een onaangenaam gevoel zou geven. Het is redelijk cultureel bepaald denk ik om niet fier te zijn op wat we kunnen, willen en durven geven.. en ik vrees dat ik ondertussen al een halve neger ben. 😉
   Haal ik dat zinnetje weg? Zou beetje jammer zijn, maar geen enkel probleem. Lieve groeten terug, Christine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s