Atheneum Kortrijk en SH School Buipe ontwikkelen een innige band.

Aan de leerlingen wordt zorgvuldig uitgelegd dat ze een brief mogen schrijven aan de leerlingen van hun partnerschool Atheneum Kortrijk: “Gewoon schrijven over wie jullie zijn, wat jullie graag doen etc..”

Aan de leerlingen wordt zorgvuldig uitgelegd dat ze een brief mogen schrijven aan de leerlingen van hun partnerschool Atheneum Kortrijk: “Gewoon schrijven over wie jullie zijn, wat jullie graag doen etc..”

De leerlingen van De wijzer waren ronduit ontzet toen ze via de blog vernamen dat een meisje van ‘hun’ school zwanger was geworden terwijl ze inging op een aanbod om aan eten te geraken…
De leerlingen van De Wijzer (1ste graad) beleven momenteel de partnerschap met SH School Buipe het meest intens, maar tijdens de kerstperiode had het volledige Atheneum Kortrijk (1ste, 2de en 3de graad) zich ingezet om via de verkoop van kerstkaartjes geld in te zamelen voor SH School Buipe, hun partnerschool in Ghana.
Daarmee hadden we een fototoestel, een videocamera, een USB-stick, een SDHD kaart en een statief gekocht, alles wat nodig is om de communicatie tussen de leerlingen van beide scholen op gang te trekken.

De leerlingen van De Wijzer, Atheneum Kortrijk zijn aandachtig de brieven aan het lezen die ze van hun partnerschool SH School Buipe ontvangen hebben.

De leerlingen van De Wijzer, Atheneum Kortrijk zijn aandachtig de brieven aan het lezen die ze van hun partnerschool SH School Buipe ontvangen hebben.

Met het overige geld zouden ze muskietennetten kopen voor de school: malaria is immers een levensbedreigende ziekte en de leerlingen wilden bijdragen om – geheel terecht- malariabesmetting te helpen voorkomen.
Maar nu gaan ze een deel van hun ingezamelde geld gebruiken om een berg rijst en bonen te kopen, voor tijdens de examens. Een gebrek aan voedsel, honger hebben, zet jonge meisjes aan om zo’n domme dingen te doen die de rest van hun leven bepalen plus dat van het kind dat ze op de wereld zetten..
‘Hoe kunnen we het best helpen?’ vroegen ze. Ik werd overstelpt met vragen, zij kennen immers ook het verhaal van de vis en de hengel! Ze zijn kritisch, en heel terecht!
Tijdens de examenperiode tot op het einde van het schooljaar, zal ik zo goed als permanent op school zijn. O.a. met de hulp van het Atheneum Kortrijk zullen we ervoor zorgen dat iedere leerling zijn/haar buikje kan rond kan eten.
Maar..! Het geven van eten zal de aanleiding zijn om de discussie over het eten op school opnieuw aan te zwengelen.. Het zal uitvoerig worden besproken bij de PTA (Teachers and Parents Association), de Chief, het ministerie van onderwijs, de burgemeester van Buipe etc.

Eveneens met pen en papier schrijven ze een antwoord. Al deze brieven zal ik volgende maand meenemen.

Eveneens met pen en papier schrijven ze een antwoord. Al deze brieven zal ik volgende maand meenemen.

Ik weet al dat de Chief enigszins beschaamd zal zijn, en ik zal zijn schaamtegevoel subtiel uitbuiten.
Hoe ik dat doe? Jullie, dus iedereen die Lifeschool steunt, een warm hart toedraagt, “gebruiken”! Jullie noem ik dan ‘my people’. “My people are bringing toilets to the school and they were ready to bring more computers, meer videoapparatuur, muskietennetten in de slaapzalen, maar nu moeten we het voorziene geld besteden aan eten voor de kinderen.. Want hoe kunnen de leerlingen succesvol examens schrijven terwijl ze honger hebben? Mijn mensen zijn geschokt door weer een nieuwe zwangerschap ten gevolge van seks in ruil voor eten, dan nog in een school die door hen ondersteund wordt..”
Ik zal op Afrikaanse wijze in jullie naam spreken en de Chief zal zich recht houden, maar ik weet dat hij zich zal kunnen voor de kop slaan. Ten eerste, hij is fier, maar bovenal hij wil méér computers, méér toiletten, méér camera’s, allemaal dingen waar hij geen of geen voldoende middelen voor heeft, terwijl eten in feite overvloedig aanwezig zou kunnen zijn. Het zijn de tropen, en elke Chief beschikt over uitgestrekte gronden. Oké, het gebrek aan water is er een groot probleem, maar hij is nu eenmaal Chief en het is zijn taak om met oplossingen voor de dag komen.

De meisjes koken dagelijks zelfs hun potje op het meisjeshostel.

De meisjes koken dagelijks zelfs hun potje op het meisjeshostel.

Ik duw hem voorzichtig onder zijn neus dat we naar een schoolrefter kunnen evolueren: iedere dag goed, voedzaam en evenwichtig voedsel voor iedereen, tewerkstelling voor de boeren en degenen die koken…

Als we een schoolrefter zouden hebben en de ouders vooraf voor een trimester of een halve trimester eten doen betalen, zullen er uiteraard weer veel leerlingen zijn die niet kunnen naar school komen. Lifeschool kan dan individueel tussenbeide komen om leerlingen te sponsoren, net zoals ze dat nu doet voor boeken en schoolgelden.
We gaan trachten op een correcte en continue basis voedselvoorziening uit te bouwen op school.

De jongens koken dagelijks hun potje op het jongenshostel.. Het weinige geld dat ze hebben leggen ze samen om yams te kopen of gari (cassave) of condo (geferrmenteerde mais) om banku te maken. Een schoolrefter zou geen overbodige luxe zijn voor jonge opgroeiende mensen vind ik.

De jongens koken dagelijks hun potje op het jongenshostel.. Het weinige geld dat ze hebben leggen ze samen om yams te kopen of gari (cassave) of condo (geferrmenteerde mais) om banku te maken. Een schoolrefter zou geen overbodige luxe zijn voor jonge opgroeiende mensen vind ik.

En daar zal de Chief, dank zij jullie gift van een berg rijst en bonen, heel actief aan meehelpen, believe me!

Verder: nogal wat mensen hebben vorige keer de video bekeken waar ik de ouders toespreek… om nadien bij mij te informeren of ze het wel goed gehoord hebben dat ik ervoor pleit om hun kinderen niet te slaan? Inderdaad, lijfstraffen zijn er schering en inslag. Erger, ook de scholen gaan verre van vrijuit..
Volgende week meer hierover.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Atheneum Kortrijk en SH School Buipe ontwikkelen een innige band.

 1. Jan Dewilde zegt:

  Hey Christine, Ik zit zo’n 200blz. ver in het 700 blz. tellende boek Altruïsme van Matthieu Ricard. Ge moet dat ook eens lezen. t Zit vol boeiende inzichten over het menselijk gedrag. Vooral natuurlijk over het belang van samenwerking. t Is een pinte vers bloed. X Jan

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

 2. Pia Cornet zegt:

  Dag Christine, gisteren hoorde ik (in een organisatie van http://www.hetbeleefdegenot.be) hoe Mark Eyskens met zijn buitengewoon synthesevermogen toekomstige evoluties beschreef in de wereld die ons dorp geworden is; hij sprak als ex-minister van Buitenlandse zaken, Financiën, Ontwikkelingssamenwerking, prof. emeritus in de economie, filosoof en ethicus (en misschien nog meer wat me hier nu ontsnapt.. 😉 Zijn boek ‘VEELAL’ komt eraan in het najaar 2015 waarin hij de ‘BINC-evolutie’ zal beschrijven. B(iogenetica en -technologie), I(nformatica), N(anotechnologie) en C(ognitieve wetenschap als Brainscience) bepalen exponentieel en diepgaand bepalen hoe de wereld als ons dorp er gaat uitzien.. mede afhankelijk van welke ethische keuzes er gemaakt worden…..(o.a. op ecologisch vlak).
  Wanneer ik jouw posts lees, heb ik al een indruk van hoe de wereld als ons dorp eruit ziet. Jij maakt NU solidariteit van mens tot mens mogelijk met je BUREN in Ghana. Eerst dacht ik dat je het niet zo structureel zag, Nu begin ik meer en meer te begrijpen hoe je het zeer concreet in het dagelijks leven vorm geeft. Goed dat je het opschrijft en verspreidt. Ik ben blij dat ik tot jouw ‘people’ behoor… warme groeten, Pia Cornet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s