Yams in ruil voor seks.

De meisjes zijn aan het koken in het meisjeshostel.

De meisjes zijn aan het koken in het meisjeshostel.

Gisteren pijnlijk nieuws gekregen. Een meisje op school was al enkele dagen aan het overgeven.
Het werd aan Fuzzy gerapporteerd, die er prompt mee naar het hospitaal is gegaan.
U raadt het: zwanger!

Na een volledige dag van ondervraging – een Ghane(e)s(e) bekommert zich nooit om de tijd en hierdoor kan koppigheid een onvoorstelbare dimensie krijgen- vertelde het meisje wat er gebeurd was.

Zoals ik in een vorig blogbericht vertelde, noemen ze de meisjes van onze school “the take-away-girls”. ‘s Avonds cirkelen er mannen rond het meisjeshostel met voorstellen waar niemand beter van wordt. Tenzij je een fuck in ruil voor een paar euro’s of teenslippers een menswaardige deal vindt..

Het eten is klaar:  gekookte yam met een waterige saus op basis van een tomaatje en een ui.

Het eten is klaar: gekookte yam met een waterige saus op basis van een tomaatje en een ui.

Een jongeman had het meisje beloofd dat ze enkele yams mocht komen ophalen bij hem thuis. Toen het meisje bij zijn huis in de stad was aangekomen, had hij haar achter op zijn motorfiets meegenomen, zogezegd naar de plaats waar de voorraad yams lag. Ergens in de middle of nowhere hebben ze seks gehad en de rest van het verhaal kent u.

Dit is het punt waar cultuur, ethiek, religie en economie elkaar ontmoeten.

In eerste instantie zullen de ouders van de jongen door Fuzzy aansprakelijk worden gesteld voor de daad van hun zoon. Het maakt niet uit hoe oud de zoon is als hij nog onder het dak van zijn ouders woont. Zonen blijven gemakkelijk tot hun 30ste en langer thuis en zijn niet trouwlustig. Een huwelijk is er heilig, moeilijk om te ontbinden en brengt bergen verantwoordelijkheid met zich mee. Bovendien kost huwen een klein fortuin. De ouders van het meisje dat hij wil huwen bezorgen hem een lijst met wat ze willen in ruil voor hun dochter. Een A4-tje volstaat doorgaans niet..
De jongeman kan er 10 jaar over doen vooraleer hij alles bij elkaar geharkt heeft wat er op de lijst staat.

In het jongenshostel wordt banku gekookt ( een soort puree van gefermenteerde mais)

In het jongenshostel wordt banku gekookt ( een soort puree van gefermenteerde mais)

De ouders zullen met hun zoon praten en vragen naar zijn betrokkenheid, die hij natuurlijk zal ontkennen. De tegenpartij, vertegenwoordigd door de ouders van het meisje, maar in ons geval verbaal vertegenwoordigd door Fuzzy, zal de ouders van de jongen niet met rust laten tot ze toegeven. Zoals gezegd: Ghanezen hebben tijd!

Vervolgens wordt er een bedrag overeengekomen, dat meestal in schijven zal worden betaald. De jongen zal verondersteld zijn om te blijven voorzien in het onderhoud en de scholing van het kind.
In theorie althans; in de praktijk gebeurt dit zelden..

Misschien vraagt u zich af: en abortus?
Abortus is er schering en inslag. Maar in ons geval is dat nu te laat, want Fuzzy zal dat nooit toestaan. In de eerste plaats omdat het zeer gevaarlijk is; in de tweede plaats omwille van zijn geloof. In die volgorde.
Voor wie belangstelling heeft: In ‘The Ghana Thing’ op de website van Stof en Aarde heb ik indertijd nog een abortus beschreven toen ik nog in Kumasi verbleef. Momenteel heb ik zelfs geen zin om er nog maar aan te denken..

De voorlichtingsposter aan de poort van het meisjeshostel.

De voorlichtingsposter aan de poort van het meisjeshostel.

Zopas heb ik besloten dat we een hoop rijst en bonen zullen aankopen voor school. Weliswaar tegen de ‘ontwikkelingssamenwerkingsregels’ in, want je mag geen vis geven maar een hengel. Dus we sponsoren leerlingen, kopen boeken en computers, betalen een leerkracht voor extra lessen Engels..
Maar nu wil ik even tegen de regels in. Jonge meisjes die hun jeugd en hun vertrouwen in de mensheid hebben moeten verliezen om aan wat eten te geraken.. daar klopt iets grondig niet!

Hierbij een filmpje van de ouderdag in februari waar ik een speech geef en de ouders oproep om o.a. hun kinderen meer eten mee te geven. Oordeel niet te snel: Fuzzy kondigde me onverwacht aan dus ik had niets kunnen voorbereiden; bovendien spreek ik Ghanees’ Engels, en ook het vele herhalen doe ik opzettelijk, dat is daar de stijl. Uiteraard haal ik er ook ‘Our creator’ bij. In Ghana draait alles op ieder moment om God, Allah en Jahjah.. en je kan mensen maar bereiken als je hun taal spreekt.
De belangrijkste items uit mijn speech werden nadien in Twi en in Gonja vertaald.

 

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Yams in ruil voor seks.

  1. martine de graeve zegt:

    PRACHTIGE SPEECH

  2. anne-mie zegt:

    het is prachtig gezegd,, heihei….ik zie dat de toehoorders dat ook vinden….love,

  3. fanny zegt:

    Amaai.. inderdaad een situatie die je doet afvragen..?? Ik werd er plots stil van. k ‘Zou ook bepaalde regeltjes eventjes niet meer volgen. My full suport!! Mooi werk Christine! Love

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s