Het slaven-gen.

De jongens delven en delven in de moordende hitte elk om beurt door de rotsen heen. Bij iedere uithaal van het pikhouweel weten ze dat ze hiervan nooit rijk en ook niet welstellend zullen worden..

De jongens delven en delven in de moordende hitte elk om beurt door de rotsen heen. Bij iedere uithaal van het pikhouweel weten ze dat ze hiervan nooit rijk en ook niet welstellend zullen worden..

De foto’s getuigen van mijn kranige werk daar!
Ik hef dan wel geen steen op, maar in de tropen werven inspecteren, onderhandelen, pushen, organiseren, tellen enz. is zwoegen.
Beide bouwwerven (toiletten voor SHS Buipe en het educatief centrum) worden nauwgezet gesuperviseerd door Teacha (Mahama Fuseini aka Fuzzy).
Zonder zijn nimmer aflatende, vrijwillige inzet zou er van deze bouwwerken gewoonweg geen sprake zijn.

Naar Ghanese normen is ons werk een toonbeeld van correctheid, stiptheid en snelheid.

Een van mijn taakjes: de blocks tellen.

Een van mijn taakjes: de blocks tellen.

Naar Belgische (West-Vlaamse?) normen zit er een foutmarge in van (momenteel) 15% verlies aan materialen.

Zitten er daar dan dieven, hoor ik u denken?
Die mensen dieven niet, de werkers zijn gewoon beetje bij beetje hun eigen huis aan het bouwen of ze verkopen ongemerkt een deel van je materiaal door aan anderen, kwestie van een ceditje bij te verdienen op hun uiterst bescheiden dagloon.

En vraagstukjes oplossen: als we ca 30 blocks van 6 inch uit 1 zak cement halen, en we hebben 45 zakken cement verwerkt, hoeveel blocks moeten er hier dan liggen?

En vraagstukjes oplossen: als we ca 30 blocks van 6 inch uit 1 zak cement halen, en we hebben 45 zakken cement verwerkt, hoeveel blocks moeten er hier dan liggen?

Waarom betaal je hen dan niet gewoon wat meer loon, hoor ik u opnieuw denken?
Zo werkt het niet! Wij betalen de contractor, de aannemer dus, en hij betaalt op zijn beurt de mensen die voor hem werken.
Uiteraard moet de contractor ook leven en in een auto rijden om naar de werven te gaan kijken, het materiaal, water en de werkers te vervoeren, werkmateriaal aankopen zoals truwelen en een mechanische machine om blocks te maken..
De jongens die het graaf- en metselwerk doen, het zware uitputtende werk onder de blakende tropische zon, krijgen van de contractor naar culturele gewoonte zo weinig mogelijk betaald.
Vergeet sociale zekerheid, vakantiegeld, kindergeld, 13de maand en stempelgeld als er geen werk is.

Nog eens opnieuw natellen, nu van dichtbij, één per één aantikken.. ik zal me bij de vorige telling vergist hebben..

Nog eens opnieuw natellen, nu van dichtbij, één per één aantikken.. ik zal me bij de vorige telling vergist hebben..

De werkers wenden zich wel tot de contractor, tot Fuzzy en bij uitbreiding tot mij als ze in de problemen zitten: iemand ziek in de familie, een begrafenis, dringend schoolfees voor een kind, een vervloeking laten ongedaan maken…
Ze worden in de mate van het mogelijke geholpen. Dit betekent: ofwel geef je ze wat geld, ofwel zeg je dat je momenteel zelf geen geld hebt.

Kun je hen dan niet zelf, rechtstreeks dus, wat bijbetalen, zodat zij een eerlijke verloning krijgen en onafhankelijk worden, hoor ik je nu logischerwijs protesteren?
Jawel hoor, dàt kan ik doen… maar dan komen ze morgen niet werken, ze hebben dan immers nog geld van gisteren.

Awel???

Awel???

Welcome to the African mindset!
Meerdere eeuwen van slavernij en kolonisatie hebben zich tot diep in het DNA van de Ghanese (Afrikaanse?) samenleving genesteld. De mensen zijn drager geworden van het slaven-gen: zij die in een dienende positie zitten gedragen zich onderdanig, afhankelijk, hypocriet en opportunistisch. Degenen die macht of aanzien verworven hebben etaleren dat zoveel ze kunnen en breiden hun macht uit middels corruptie en misbruik.

Maar we doen verder...

Maar we doen verder…

Vindt u mij met deze oorzaak/gevolg-analyse nogal kort door de bocht gaan?
Uiteraard veralgemeen ik! Ook al is iedereen er drager van het slaven-gen – hoe kan het ook anders?-, gelukkig is niet ieder individu er het slachtoffer van. Graag verwijs ik bijvoorbeeld naar Fuzzy, die dat niet heeft, maar volmondig zou beamen wat ik beweer als hij nog eens naar België komt om een voordracht te geven.
Bovendien: ik getuig weliswaar van uit 17 jaar Ghana ervaring, 17 jaar lief en leed delen met mensen uit een andere cultuur, maar… ik oordeel en veroordeel NIET.

De sceptische put, hier nog in aanbouw, kon je ondertussen afgewerkt zien op Facebook!

De sceptische put, hier nog in aanbouw, kon je ondertussen afgewerkt zien op Facebook!

Je hebt af te rekenen met het slaven-gen, je oordeelt noch veroordeelt.. Wat doe je daar eigenlijk?
(Uw volgende vraag, toch?)
Ik tracht met uw steun en uw financiële bijdrage op een pragmatische maar liefdevolle manier een educatief project op poten te zetten, waar zowel ‘zij’ als ‘wij’ beter van worden en aldus iets nieuws kunnen uit leren.
Volg verder mijn blog, deel hem met alle mogelijk geïnteresseerden: er wachten u authentieke weetjes, origineel inzicht, opgedolven kennis, denk- en voelwerk, en ook een lach en een traan..
Ik dank u van harte omdat u mij de kans geeft dit alles te verwezenlijken.

Tot slot : I [hartje] Ghana!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het slaven-gen.

 1. martine de graeve zegt:

  Uit je blogs kunnen we de werkzaamheden volgen en leren we ook veel van hoe het er daar aan toegaat. En aan de hand van de foto’s zien we ook de resultaten. We hebben 2 jaar geleden Christine bezocht in Ghana en het is een andere wereld, je moet een paar knoppen omdraaien, maar het is een warm (letterlijk en figuurlijk) land met mooie mensen. Altijd leuk om je blogs te lezen, doe zo voort. Ik raad iedereen aan eens een bezoekje te brengen, zeker een leerrrijke
  ervaring. Proficiat voor je inzet

 2. christinemoreel zegt:

  Dank u! xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s