Zeer goed nieuws en andere zegeningen!

Back to my Ghana life: veggie as usual!

Back to my Ghana life: veggie as usual!

 • De provincie West-Vlaanderen subsidieert de bouw van de toiletten!
  Ontzettend goed nieuws voor Lifeschool en SHSchool Buipe.. en ook voor u!
  Dank zij ons aller belastingsgeld doen weldra meer dan 400 jongeren hun behoefte op een toilet waarna ze hun handen wassen. Een basisvoorziening die ziektes zoals cholera en tyfus en de dreiging van ebola minder kans geeft..
 • Het Koninklijk Atheneum Kortrijk en Middenschool wordt tweelingschool van SHSchool Buipe. Met het geld dat de leerlingen ingezameld hebben via de kerstkaartenverkoop, krijgt SHSchool een videocamera met statief, een fototoestel, en een USB-stick om foto’s en videoboodschappen uit te wisselen. Ter plaatse zal er een kast en een slot aangekocht worden om alles in op te bergen.
  Met de rest van het geld wil SHSchool Buipe graag meer computers. Eerder hadden ze 6 computers gekregen van Lifeschool, maar een verdubbeling zou geen overbodige luxe zijn voor een groep van meer dan 400 jongeren.
 • Op 3 januari vertrek ik om verder te werken. Dank zij uw steun en bijdragen en de subsidie van de provincie kunnen we nu de toiletten bouwen. Bovendien liggen de bakstenen klaar voor het administratie- en begeleidingscentrum en kan het metselen beginnen.
  Terwijl ik in Ghana ben, volgt Sabine de partnerschappen/samenwerking hier op. (0486 635 488)

  Back to my Ghana life : dansen op klaarlichte dag!

  Back to my Ghana life : dansen op klaarlichte dag!

 • Op mijn verjaardag heb ik een papieren brief naar een aantal engelbewaarders gestuurd. Daar is veel reactie op gekomen onder de vorm van ontroering en dankbaarheid voor de zegeningen. Blijkbaar worden zegeningen weer begrepen, zijn ze weer van deze tijd..
  Ik wil ze u, dierbare lezer, niet onthouden en stuur u de brief hierna als kerst-en nieuwjaarscadeau (zegeningen inbegrepen!) Merkwaardig trouwens, hoe we minder dan 2 maand later al de toiletten waarover sprake in de brief, kunnen zetten! Zegeningen?

 

                                                                                                                  Hulste, 6 november 2014.

Waarde sponsor, partner, helper, engelbewaarder van Lifeschool,

Vandaag is het mijn verjaardag, mììn dag om eens stil te staan bij mijn leven dat me zo lief is.

Hoe zal ik het aanpakken?
Mijn succesjes eens oplijsten?
Of mijn ‘verwezenlijkingen’?

Hmmm.. Waarom eens niet mijn zegeningen tellen?
Laat het woord ‘zegeningen’ u niet van streek brengen, ik vertaal gewoon waar mijn Ghanese zussen en broers me mee overladen: ‘Blessings’!
Tientallen (honderden?) Ghanezen: kinderen, jongeren en volwassenen; arm, heel arm, straatarm; mannen en vrouwen; moslims en christenen.. bidden dagelijks voor mijn gezondheid, voor kracht en beoordelingsvermogen en dat de middelen naar mij mogen komen om hen te helpen.
Hun vertrouwen laat me niet onberoerd.   Ik word vooruit
geduwd, ik voel de verantwoordelijkheid en hun verwachtingen: zìj bidden, maar ìk moet het wel waarmaken!
In dat ‘waarmaken’ hebt u het afgelopen jaar een belangrijke rol hebt gespeeld!
Wat ik tot nog toe heb kunnen verwezenlijken was nooit gelukt zonder uw hulp, uw milde steun, uw medeleven.
De ‘shower of blessings’ die men als dank over mij uitstrooit, zegent ook u en uw dierbaren!
Laat u nog maar eens niet van de wijs brengen en laat die zegeningen u gewoon welgevallen: dit is nu eenmaal de Afrikaanse mindset, in (bijna) niets te vergelijken met de onze!
Al blijf ik niet altijd gespaard van kwalijke insectenbeten en andere tropische dompers, toch voel ik een ongelooflijke veerkracht die me steeds weer op de been helpt.
Ook al slaat de angst me soms om het hart omdat ik weer eens onze Lifeschool-middelen moet inzetten voor iemand die ernstig ziek is, of voor alleenstaande vrouwen met baby’s,
of als we in de hoek gedreven worden door een corrupte ambtenaar, mijn moed en vastberadenheid halen het merkwaardig genoeg steeds op mijn druppel-op-een-hete-plaat-gevoel dat wel eens de kop durft opsteken.
Want ten gevolge van wat ik de Afrikaanse mindset noem, leef ik natuurlijk in een Afrikaanse realiteit: een overlevingseconomie met eigen regels en wetten. Binnen die realiteit ben ik hun zegeningen enorm gaan waarderen: ze houden me nederig als ik slaag en ze geven me moed als ik faal.

Lifeschool voert haar eigen koers: haar missie en visie als kompas, de manier van varen onderhandelbaar..
Computers voor onze partnerschool of toiletten?

Zij zeggen computers, wij zeggen toiletten.
In heel Ghana heerst er momenteel cholera en iedereen kent de eboladreiging in West-Afrika.
Het bouwen van toiletten en de bijhorende training hoe ze te gebruiken en te onderhouden is geen overbodige luxe in een school met internaat waar 400 leerlingen plus leerkrachten dagelijks hun behoefte in de bush rond de school doen.
‘Onze behoefte geraken we hoe dan ook kwijt, dus wat hebben wij aan toiletten als we computers nodig hebben om te kunnen deelnemen aan de 21ste eeuw?’
Opgeleide Ghanezen kunnen pràten, onderschat hen niet!
Vervolgens maken ze van de realiteit hun bondgenoot: voor computers is er geld genoeg, voor degelijk sanitair nog niet.. Dan ben ik aan de beurt: ‘We moeten inderdaad eerst nog wat fundraisen, maar als we eerst computers kopen, duurt het nòg langer vooraleer we genoeg geld hebben voor toiletten. En die vreselijke ziektes dan?’
Maar we beslissen! We kopen een aantal computers, hopen dat er regelmatig elektriciteit is, zodat iedere leerling de kans krijgt om eens voor een echte computer te zitten.
Nadat de computers geleverd zijn, komen we terug op de toiletten.
Het vertrouwen in de noodzaak van 2 x 20 hurktoiletten, waterreservoirs, lavabo’s voor handen wassen etc. is nu gegroeid. Bij de computers heb ik immers een strikte schriftelijke handleiding gevoegd: iedereen die aan de computer werkt moet verplicht vooraf zijn/haar handen wassen, want ziektes zoals ebola worden gemakkelijk overgedragen via aanraking van het toetsenbord!
Dàt maakt ook deel uit van hun zegeningenpakket: zij bidden dagelijks dat ik sterk (en sluw?) genoeg ben om hun koppigheid en onwetendheid te doorbreken en hen vooruit te helpen in hun ontwikkeling!

Waarde sponsor, partner, helper, engelbewaarder van Lifeschool!
Op 13 december viert Lifeschool kerst met Ghanese lifemuziek, tentoonstelling etc.
U bent van harte uitgenodigd!
Kom genieten van deze zegening die alvast uw kant opgekomen is!
Ik groet u en dank u van harte voor de onmisbare steun die u betekent voor Lifeschool.

Hartelijk dank aan alle sympathisanten, sponsors, schenkers en goede zielen.
Lifeschool groeit en bloeit dank zij u!
We wensen u een rustige en liefdevolle eindejaarstijd!
Christine

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s