Een overzicht en stand van zaken

Lifeschool zendt kinderen naar schoolnov01

In vorige blogberichten kon u lezen dat Lifeschool met de SHSchool met internaat in Buipe een partnerschap heeft afgesloten, waardoor kansloze jongeren daar terecht kunnen.
Lifeschool betaalt de schoolgelden.
De meer specifieke opvolging en begeleiding moet nog uitgewerkt worden, maar voor nu zijn we blij dat we na amper een jaar al concrete oplossingen kunnen bieden.
Lifeschool springt ook bij voor jongeren die naar andere scholen gaan en zelfs voor een beloftevolle universiteitsstudente.
We proberen steeds dat ook de familie/clan/stam een deel van de schoolgelden inbrengt. Enerzijds om de kosten voor Lifeschool lichter te maken – naar school gaan in Ghana is heel duur en studiebeurzen hebben we niet. Anderzijds herstellen we hierdoor de waardigheid van de familie omdat ze hun kind naar school kunnen sturen; tegelijk motiveert het de leerling om zich verantwoordelijk te gedragen, gezien hij/zij mede dank zij het moeizaam ingebrachte geld van zijn/haar familie kan studeren.

Lifeschool smeedt partnerschappen

– Atheneum Kortrijk is partnerschool geworden met SHSchool met internaat Buipe: met de leerkrachten en directie worden er concrete plannen uitgewerkt voor een intense en duurzame samenwerking.
– Lifeschool en de BroeBelschool van Marc de Bel zijn verbroederd: een concrete uitwisseling tussen de eerste Broebelschool in Oudenaarde en het Alihamcomplex in Buipe moet nog worden uitgewerkt.

Lifeschool bouwtnov02

– In Buipe heeft Lifeschool grond gekocht (in Ghana= geleased). We gaan een centrale neutrale ruimte bouwen voor vergaderingen, administratie en begeleiding. De procedure voor de grond is afgerond en nu zijn we stenen (blocks) aan het maken voor het gebouw.
– In Kintampo onderhouden we de houten structuur. We moeten het gebouw versterken door er een laag muurtje omheen te bouwen voor het overvloedige water in het regenseizoen. Ook moet de structuur ingeölied worden met product tegen de insekten. Het land wordt momenteel bewerkt: er worden bonen (zwarte ogenboontjes) op gekweekt en er is ook een (succesvol) probeersel aan de gang met butternutpompoenen. Dit Lifeschoolland zal op termijn dienst doen als landbouwproject voor jongeren.
– We gaan toiletten bouwen ( 2 x 20 hurktoiletten met lavobo’s en watercontainers) voor onze partnerschool SHSchool Buipe met internaat. Momenteel doen meer dan 400 lln. plus leerkrachten dagelijks hun behoefte in de bush rondom de school. Een broeihaard voor vele ziektes, temeer daar er geen accommodatie is om handen te wassen.

Lifeschool past zich voortdurend aan..

Lifeschool wordt vormgegeven door Ghanezen in combinatie met mijn stugge houding wat geld betreft: in een overlevingseconomie is een lange termijnvisie naar voor schuiven nl. geen sinecure.. Iedere dag hebben we andere ‘emergencies’ die we verondersteld zijn op te lossen met Lifeschoolgeld: ziekte, dood, verkeersongevallen, honger, leerkrachten die al een jaar niet uitbetaald zijn geworden door de regering..
Soms springt Lifeschool bij, soms kijkt Lifeschool (in dat geval ik dus!) de andere kant op, ook al bloedt mijn hart..
De problemen zijn zo groot dat ik voortdurend moet selecteren, kiezen, beslissen, willen we het eigenlijke doel van Lifeschool voor ogen houden.
De neveneffecten zijn wèl plezant: we hebben een heerlijke voetbalploeg, samengesteld uit een ongelooflijk allegaartje van jongeren en kinderen die de ziel uit hun lijf spelen..
Meer dan 300 kg voetbalsets, voetbalschoenen, ballen etc. wachten om verscheept te worden: hier zullen nog meer ploegen uit groeien..
Zo doen we ook alles wat we kunnen om computers te kopen en nog het liefste van al te krijgen: voor veel jonge Ghanezen hun intrede tot de 21ste eeuw!

Lifeschool betrekt u graag!cotta11

Oké, we hebben uw steun heel hard nodig!
Maar we betrekken u ook graag, omdat er binnen dit project zoveel te beleven valt!
Zo organiseren we op 13 december een Afrikaanse kerst: voor u een gezellig en geanimeerd ontmoetingsmoment, voor Lifeschool een bron van steun.
En dan hebben we nog ons vintage-postkaartjes project. We moedigen mensen aan om weer eens een ècht kaartje te sturen ipv koude(re) computerwensen.. net als vroeger dus! De kaartjes zijn origineel vintage en stralen warmte uit!
U vindt er alles over op de site en natuurlijk bieden we ze aan ten voordele van Lifeschool!

Lifeschool’s diepere wens?

Dat meer en meer mensen betrokken raken in dit project..
Wil u daarmee helpen?

Lifeschool kerst 2014 1vierde met rand2

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s