Geen geld = niet naar school!

Lifeschool laat jongeren die geen kans (meer) maken toe op onze partnerschool of we sturen hen naar de school waar ze horen.

Joe

Joe

Neem Joe.  Joe was een briljante leerling op een middelbare school met internaat. Zijn moeder is gestorven toen hij klein was en zijn pa had ernstig in hem geïnvesteerd. In zijn tweede jaar hoger middelbaar werd hij betrapt tijdens het roken van wiet en werd hij prompt uit school en internaat gezet.
Hij kan geen kant meer op: van belofte van de familie werd hij de schande van de familie. Een reden voor nog meer wiet en helaas ook slecht maten! Joe is erg leergierig en intelligent, hij doet alles om aan wetenschappelijke boeken te geraken en verslindt ze. Maar opnieuw naar school gaan zit er niet in: zijn pa kan het niet betalen. Joe leek ernstig èn ook overtuigd om van de wiet af te geraken. We hebben hem toegelaten op de SHSchool Buipe.
Lifeschool betaalt zijn schoolgeld, zijn boeken en onkosten en zijn pa staat in voor het leefgeld dat hij nodig heeft in het internaat. In het internaat koken de leerlingen nl. zelf hun potje.
Wie Lifeschool ook naar school helpt, we maken er steeds een punt van dat de familie bijdraagt in een deel van de onkosten. In de eerste plaats omdat de leerling zich meer verantwoordelijk zal voelen voor de moeizaam opgehoeste centen van zijn gemeenschap, dan voor het geld van een NGO dat in hun ogen in het Westen aan de bomen groeit. Maar evenzeer om de familie de waardigheid te geven dat ze hun zoon of dochter kunnen laten studeren. Op de site noemen we onze doelgroep weliswaar ‘De kinderen van niemand’, maar na wat zoeken (en trouwens volkomen logisch) zijn kinderen steeds wel van ‘iemand’. Of het nu een vader, een oom, moeder, broer of zus is, we trachten steeds iemand te betrekken en te laten bijdragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.

Je blijft niet ongevoelig als je mensen zo ver krijgt om een koe te verkopen om een kind dat niet eens van hen is naar school te sturen! Taifah.

Je blijft niet ongevoelig als je mensen zo ver krijgt om een koe te verkopen om een kind dat niet eens van hen is naar school te sturen! Taifah.

Een ander voorbeeld is Taifah. We lieten ze hogere studies starten in communicatiewetenschappen aan de universiteit in Tamale. Ook hier zagen we een dringende noodzaak. Het meisje is briljant, knap en rad van tong. Maar aan haar gedrag konden we merken dat ze geen blijf wist met haar capaciteiten en als ze niet snel een uitdaging vond, zou ze binnen het jaar ongetwijfeld zwanger zijn, zoals de rest.
Na ernstig onderhandelen is ook voor Taifah de familie medeverantwoordelijk. Haar vader is lang geleden uit het zicht verdwenen en haar moeder is mentaal ziek. Het enige bezit dat haar ooms die verantwoordelijk zijn voor haar hebben, zijn enkele koeien. Ze hebben er één van moeten verkopen om een deel van haar schoolgeld te betalen.
Lifeschool heeft de rest betaald, nog ca. 250 euro voor slechts één semester en hoopt te kunnen blijven bijpassen in de toekomst.

Amino

Amino

Lifeschool is zuinig op haar geld.
Noodgedwongen, want de noden zijn veel groter dan ons budget, dus zijn we streng en precies. Als we kunnen geld voorschieten doen we het zo. Voor Amino bijvoorbeeld, die in het hoger middelbaar zit in Kumasi heeft Lifeschool het schoolgeld voorgeschoten als lening. Het was echt nodig: Amino is al 23 jaar! Er zijn al zoveel gelegenheden geweest dat zijn familie het schoolgeld niet kon betalen en dat hij thuis moest blijven. Enfin ‘thuis blijven’.. : water of sinaasappels verkopen op kruispunten en rondhangen waar hij ‘niet moet zijn’!

Het onderwijssysteem in Ghana is meedogenloos: geen geld= niet naar school!
Vergeet ook studiebeurzen, OCMW-hulp enzovoort.
Analfabetisme is er eerder regel dan uitzondering. Wie in Ghana de kans krijgt om te leren lezen en schrijven en zich te ontwikkelen is werkelijk gezegend!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s