Met mijn poep in de lucht…

Met zijn allen geduldig wachten tot de computers binnengebracht worden.  Nadien wordt het nog moeilijk want ze willen allemaal een voor op hun eigen bureau..

Met zijn allen geduldig wachten tot de computers binnengebracht worden. Nadien wordt het nog moeilijk want ze willen allemaal een voor op hun eigen bureau..

We besloten om 6 computers met alles erop en eraan te kopen voor SHSchool Buipe.
Een absoluut minimum wilden we dat alle 400 leerlingen tegen het eind van het schooljaar de kans hadden gekregen om op zijn minst eens de ‘kjièrekiweretoets’ te ontdekken..

Nadat we de computers ingekocht hadden in Kumasi – de grote vakantie was inmiddels begonnen- startten we een 10 dagen durende rondgang om onze intenties omtrent de partnerschap uitgelegd en goedgekeurd te krijgen.
Fuzzy was degene die me door heel het traject begeleidde en afwisselend hadden we extra gezelschap van de directeur van school of de onderdirecteur, één of meerdere leerkrachten en/of Ewucha, de queen mother die aan het hoofd stond van de ouderraad.

De Paramount Chief wou graag een kiekje met mij.

De Paramount Chief wou graag een kiekje met mij.

Eerst en vooral moesten we langs het lokale bestuur passeren: het paleis van de Paramountchief van Gonjaland en zijn vele subchiefs, allen op dierenhuiden gezeten. Als je hen aansprak moest je van je stoel afkomen, op je knieën gaan zitten en je hoofd vooroverbuigen tot het volledig op de grond lag, om vervolgens met één oor tegen de grond antwoord te geven op zijn standaardvragen zoals wie ben je, wat is de reden van je komst.. Daarna gaf hij toestemming om weer rechtop te komen.
Wennen doet dat nooit en je moet bakken (zelf)vertrouwen hebben om daar met je poep in de lucht tussen al die Ghanezen te liggen, maar veel keuze heb je niet als je wil gehoord en gerespecteerd worden.
De Paramountchief deed trouwens ook hard zijn best om mijn respect af te dwingen door ondertussen voortdurend in de weer te zijn met zijn smartphone met touchscreen, als uiting van zijn rijkdom, zijn intelligentie en krachtdadigheid.

Enkele subchiefs

Enkele subchiefs

Maar we moesten ook naar de beleidsmensen toe: de Education officer, de Adjunct Education Officer, de District Commander, de District Assembly, het hoofd van de politie… ik ben de tel kwijt met hoeveel titels en statussen we een onderhoud gehad hebben, maar allemaal gaven ze ons hun uitgebreide zegen.

Ook al is de partnerschap met SHSchool ontzettend interessant voor iedereen, die toestemmingen en formele en informele zegeningen hadden we nodig, wilden we een voorspoedige samenwerking. Boze geesten lagen immers steeds op de loer om stokken in de wielen te steken. Voor hun plezier. Of uit jaloezie.

Ze zijn er !

Ze zijn er !

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Met mijn poep in de lucht…

  1. Paul Geers zegt:

    Dag christine, K¹heb met veel deugd en een ” déjà vu” gevoel je mail en foto¹s gelezen en bekeken. Je geduld is bewonderend. Alhoewel ik mijn poep steeds beneden hield, komen de 5 jaar Accra terug in mijn geest. Eens de herstellingswerken na mijn brand af zijn ,wou ik graag even samen praten. Ik bezit nog altijd een conferentie voorstelling over Ghana, te gebruiken om West Afrika aan Europeanen iets of wat vatbaar te maken. Vriendelijke groet Paul-richard geers Van: “Powered by Love – Lifeschool Ghana (Kintampo)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s