Exit de Virginclub… Het effect van zoenen en condooms.

Voor ik ‘maar’ kan uitspreken staat de boel op stelten!

Voor ik ‘maar’ kan uitspreken staat de boel op stelten!

Fuzzy liet me plaatsnemen in het midden van het panel, geflankeerd door hemzelf, de headmaster en nog enkele leerkrachten. Uit de manier waarop hij me introduceerde, begreep ik dat ik verondersteld werd de meisjes grondig de les te spellen ivm het beschermen van hun maagdelijkheid.
Achteraf begreep ik dat dit zelfs de ware reden was geweest voor mijn uitnodiging op de Secondary High School met internaat, in Buipe. Het illustreerde hoe hopeloos radeloos het hele schoolbestuur was omtrent het indijken van de vele zwangerschappen en geboortes.
Ik had niets voorbereid, of liever, Fuzzy had me vooraf niets gezegd, dus trachtte ik vliegensvlug inspiratie op te doen door me dat stukje van mijn leven voor de geest te halen toen ik zelf nog maagd was.
Als kind van de kleurrijke seventies, met zijn T-dansants, zijn Stones, Bob Dylan en Simon Vinkenoog, met zijn doorschijnende Indische bloesjes voor beha-loze meisjes en zijn vooral ter hoogte van de geslachtsdelen nauw aansluitende niets verhullende olifantenpijpenbroeken voor jongens, bleek algauw dat mijn voormalig maagdendom geen inspiratiebron was in deze door godsdienst en traditie gedomineerde situatie.

Ik dankte iedereen op gepaste wijze voor de uitnodiging. In plaats van de donderpreek af te steken die men van mij verwachtte, zei ik dat ze deze gelegenheid mochten gebruiken om vragen te stellen. Gelijk wat ze eens graag zouden willen weten, verzekerde ik hen, mochten ze vragen en ik zou proberen – en ik herhaalde ‘proberen’ -om antwoorden te geven.
Het was bijna een volle minuut stil..
Plots vlogen er, als was er een onzichtbaar signaal gegeven, wel 20 vingers tegelijk in de lucht.
“Mogen ze in Europa hun gsm meenemen naar school?”
”Ja,” zei ik achteloos en in die ene seconde die ik nodig had om adem te halen en “maar” uit te spreken om de regels voor het gsm-gebruik op onze scholen eraan toe te voegen, was de hele meute recht geveerd en luid beginnen roepen en joelen, armen en benen in de lucht gooiend. Sommigen sprongen de schoolbanken op, anderen waren de schoolbanken gewoonweg aan het omkeren. Ik, noch de headmaster, noch de teachers konden boven het lawaai uitkomen.

Achteraf blijkt dat onze fotograaf slechts foto’s genomen heeft van kalme, rustige ‘kindjes’:  “Wat zouden jullie in Europa wel van ons denken?”

Achteraf blijkt dat onze fotograaf slechts foto’s genomen heeft van kalme, rustige ‘kindjes’: “Wat zouden jullie in Europa wel van ons denken?”

Nadat de rust was teruggekeerd, zei Fuzzy dat iedereen die bonje had gemaakt door hem “gezien” was geweest en dat hun gedrag zou meetellen voor hun rapport.
“Hoeveel kost een ticket naar Europa? “ vroeg een stille jongen met een visie.
Hij leek anderen te inspireren: “Hoeveel kost een visum?”
“Welke vakken krijg je op school in Europa?”
”Is het waar dat je er ICT krijgt op een echte computer?”
Een nogal fors gebouwd meisje vroeg: “Mogen meisjes voetballen als ze menstrueren?”
Vanuit een meisjeskliekje piepte een stemmetje: “Wat gebeurt er als je je Ladiness niet inneemt?“
Ik moest de meisjes om uitleg vragen. ‘Ladiness’ bleek het medicament te zijn dat àlle meisjes maandelijks ‘moesten’ innemen tijdens hun menstruatie om de pijn te stillen!
Steeds opnieuw moet ik verbijsterd vaststellen hoe de farmaceutische industrie gewetenloos ook die gebieden op aarde waar zelfs dagelijks voedsel niet evident is, in zijn giftige, gulzige tentakels houdt. Pijnstillers en antibiotica worden er op walgelijk efficiënte wijze gepromoot en vrij op straat verkocht aan voor de arme populatie enigszins haalbare prijzen, terwijl levensreddende HIV-cocktails niet verkrijgbaar zijn wegens te duur!

Een meisje stond recht en haar vriendinnen porden haar in de rug en trokken aan haar armen. Aangemoedigd door het groepje zei ze met klare stem: “Vanaf welke leeftijd mogen jullie seks hebben?”
Wat een instinker dacht ik nog, maar Fuzzy was me voor: “Wat voor een vraag is dat nu? Het al of niet hebben van seks hangt niet af van je leeftijd, maar van je huwelijkse staat.”
Honderden ogen waren nu op mij gericht.. ik zat dan ook opzichtig met de mijne te rollen!
Op mijn hoede dat de hele bende niet opnieuw loos ging en steevast van plan om iets zinnigs te zeggen zonder dat ik zondigde tegen hun cultuur, hun religie en hun meeluisterende leerkrachten begon ik met “Boys will always be chasing girls, and girls will always be chasing boys.. het is altijd en overal zo geweest en het zal altijd en overal zo blijven.”

Aan het nazinderen van het woordje ‘zoenen’..

Aan het nazinderen van het woordje ‘zoenen’..

Ik had het over de natuurlijke aantrekkingskracht tussen man en vrouw, hoe ingenieus ons voortplantingssysteem in elkaar zit en benadrukte het plezier van verliefd zijn. Ik vertelde honderduit over liefde en seks en me voortdurend bewust van die 5% geboortes waarmee de school ook dit jaar weeral aangegroeid was, zei ik dat ze met de daad zelf beter konden wachten tot ze getrouwd waren. Ze hingen aan mijn lippen. Er waren zoveel plezante manieren van vrijen en samen zijn waarvan je niet zwanger werd, zei ik en toen ik ‘zoenen’ uitsprak sprongen ze als één lichaam allemaal tegelijk op, begonnen weer te roepen en te springen en daar gingen de tafels opnieuw.

Toen het eindelijk gelukt was om de leerlingen tot bedaren te brengen, vonden de leerkrachten dat het vragenuurtje mocht stoppen.
Ik werd hartelijk bedankt en kreeg een daverend applaus.
Nederig gaf ik de schoolstaf de nodige dankbetuigingen terug en omdat ik me zomaar niet liet afpoeieren, zei ik dat ik graag besloot met een gouden raad. De leerkrachten keken elkaar onzeker aan..

Zware tijden voor Fuzzy en Co.

Zware tijden voor Fuzzy en Co.

“AD-VICE, AD-VICE” begonnen de leerlingen te scanderen.
“Meisjes, jullie lichaam is van jullie zelf. En van The Allmighty”, voegde ik er aan toe.
“Laat het door niemand gebruiken, ook niet in ruil voor cedi’s of iets wat jullie graag zouden willen hebben.
“Precious young people,” zie ik, me nu tot beide seksen richtend: “Er is niets mis met de liefde en ook niet met liefhebben. Maar probeer om geduld te oefenen. Ga nooit voor de volledige daad – what we call penetration- want daar word je zwanger van en jullie zijn echt jong om te trouwen en om nu al kinderen groot te brengen. Dit is mijn gouden raad.. En als jullie zich echt niet kunnen inhouden, gebruik dan een condoom.
Toen brak de hel los!

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s