Over maagden en bevallen tijdens je examens!

Samen met Fuzzy voor Sinterklaas spelen

Samen met Fuzzy voor Sinterklaas spelen

Sedert de (onofficiële) start van Lifeschool vorige zomer heb ik diverse scholen bezocht:
een basisschool in Kintampo, een hoger middelbaar in Kumasi, een kleuterklasje in Buipe, een basisschooltje + lager middelbaar in Buipe, een hoger middelbaar in Buipe waar Teacher les geeft en enkele basisscholen annex lager middelbaar in ver afgelegen dorpen zoals Mpaha en Kigbuipe.

Lifeschool wordt nl. ook een netwerk, een uitwisselingsproject met klassen en/of scholen van hier.

dit is Kerst en Sinterklaas en Id-Oel-Fitr samen!

dit is Kerst en Sinterklaas en Id-Oel-Fitr samen!

Bij ieder bezoek had ik ofwel enkele volledige computers mee om een computerklas mee op te starten (voor tegen dat ze electriciteit hebben!), of een reeks schooltassen, potloden, schriften, pennen(tassen)..
Kortom, materiaal dat hen hoop geeft en motiveert.. en dit wordt allemaal geschonken en/of gefinancierd door U!

Fuzzy (aka Teacher, die velen onder u kennen van zijn bezoek hier in 2012) had me laten weten dat hij op de school waar hij les geeft een ‘Virginclub’ wou oprichten. De meisjes zouden worden aangezet om toe te treden tot de Virginclub en engageerden zich op die manier om geen voorhuwelijkse seks te hebben. De leden zouden het certificaat van ‘Virgin’ ontvangen. En of ik de meisjes wou komen motiveren om geen seks te hebben en maagd te blijven?
Uit de 163 schoolmeisjes zijn er ook dit schooljaar weer 8 nieuwe Ghaneesjes geboren. Op het aantal abortussen en de talrijke zwangerschappen hebben we geen zicht, want velen verlaten de school als ze zwanger zijn.

potentiele leden voor de Virginclub..

potentiele leden voor de Virginclub..

Ik kreeg zowaar een kramp in mijn maag bij Fuzzy’s Virginclubvoorstel. De meisjes worden nl. nog in het minst zwanger van hun schoolmates. Mannen in auto’s en op moto’s cirkelen ‘s avonds rond het internaat: in ruil voor wat cedi’s of een paar frivole teenslippers weten zij de meisjes makkelijk te overhalen om met hen mee te gaan. Deze meisjes, van de Senior High School (hoger middelbaar), staan in Buipe bekend als ‘The take–away-girls’!
Sommige meisjes zijn ‘beter af’ en hebben een vaste ‘sponsor’: een man die hun schoolfees betaalt in ruil voor hun diensten!
“Teacher, als je zo’n Virginclub sticht, wordt de school nog meer een magneet voor al die mannen die een maagd willen!” Maagden zijn erg gegeerd, niet in het minst omdat je er geen ziektes kunt van oplopen. SOA’s zijn een ware plaag in heel Ghana.
“De school wordt niets minder dan the place to be! Jij weet toch zelf ook dat de meisjes de cedi’s niet zullen kunnen weerstaan of ze nu tot een Virginclub behoren of niet. En wie wordt de controleur van hun maagdelijkheid? Jij??”
Ik voelde me weeïg en machteloos en ik geef toe, deze laatste opmerking was onder de gordel, dat had Fuzzy niet verdiend. Fuzzy was degene die het op zich nam om iedere avond nog naar het hostel te rijden en al wie daar op dat moment rondhing met beleefde maar moeilijke vragen weg te jagen.

een kiekje voor de school

een kiekje voor de school

Fuzzy was degene die de dag voordat ik mijn ‘voorlichtingsspeech’ gaf, nog in allerijl een meisje naar het hospitaal had gebracht, bij wie het water was gebroken tijdens het schrijven van haar examen ‘Social studies’. Meteen na de –vlotte- bevalling was hij moeder en kind terug gaan ophalen. De baby had hij voor enkele uren bij iemand van zijn familie ondergebracht en het meisje had hij prompt weer achter een schoolbank gezet om haar het examen te laten afwerken.
Over zijn vaderlijk optreden: “Dit was haar laatste examen en het zou zonde geweest zijn dat het meisje haar jaar niet had kunnen afronden omwille van die bevalling.”

Volgende keer meer over Lifeschool.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s