Iedereen aap !

Voilà, ik ben goed en wel terug uit Ghana: weliswaar een viertal dagen plat gelegen met malaria, maar gezien ik blog kunt u al vanzelf opmaken dat de alom heersende cholera en vooral ebola me gespaard zijn gebleven.. ik blog dus ik ben; blogito ergo sum! 🙂

In dit privéziekenhuis in Buipe was er gelukkig wel één dokter aan 't werk!

In dit privéziekenhuis in Buipe was er gelukkig wel één dokter aan ’t werk!

Maar er is toch geen ebola in Ghana zult u zeggen?
Ik hoop van niet, maar wie zal ‘t u zeggen?
Geregeld kregen we via de radio te horen dat ebola nu ook Ghana binnengedrongen is. Ghana wilde echter zijn grenzen niet sluiten omdat de economische situatie zo belabberd is dat de Ghanese cedi nu al tot de laagste laagten is geduikeld.
En dat we moesten overschakelen op de ‘ebola-handshake’. Wat ik prompt deed. Ik bevond me vaak in moslimgebied en zoals in alle moslimgebieden ter wereld worden er nogal wat handen afgeschud.
Bij de ebola-handshake breng je de hand in de lucht, de palm naar voren, je vouwt hem tot een vuist en geeft hem dan een schuddinkje, net zoals je zou doen als je echt iemands hand in de jouwe neemt of krijgt.
Als de ebola-handshake geen bron van hilariteit was, vormde ze aaneenschakeling van uitzonderingen: met die kàn je dat niet doen – belangrijk persoon; dit is familie- niet nodig; deze zit hoog in de politiek en kàn geen ebola krijgen – wees respectvol!
De dag nadien vernamen we steeds dat het loos alarm was geweest en of de dokters aub terug aan het werk wilden. In veel ziekenhuizen zijn momenteel bijna geen dokters meer. ‘Doctor is on leave’ hoor je als je met een zieke, een verwonde of een verbrande aantreedt. ‘The doctor has run’ zeggen sommige verzorgenden die moedig op post blijven. Cholera is nu over heel Ghana verspreid, iedere grote(re) stad heeft ermee te kampen, dus op het eerste zicht weet niemand of het met ebola of cholera is als iemand kotsend, lekkend en halfdood wordt binnengebracht.

Het moeizaam opgebouwde begin van een ziekteverzekeringsysteem is al failliet.  De ziekteverzekering betaalt in de steden nog slechts paracetamol en enkele antibiotica terug.  Alle andere zorgen, raadplegingen en operaties moet je zelf betalen.

Het moeizaam opgebouwde begin van een ziekteverzekeringsysteem is al failliet. De ziekteverzekering betaalt in de steden nog slechts paracetamol en enkele antibiotica terug. Alle andere zorgen, raadplegingen en operaties moet je zelf betalen.

Naast de ebola-handshake bestond de sensibilisering er ook in dat we geen aap en vleermuis meer mochten eten, want deze bleken de leveranciers van het ebola-virus.
‘Zie je wel,’ haalde ik mijn slag thuis, ‘ik heb jullie toch al altijd gezegd dat je geen aap mag eten. Apen staan te dicht bij de mens’.
In Ghanees Engels voegde ik daar dan aan toe: ‘monkeys ressemble us too much’.
Nu weet ik nog niet lang dat zij, de zwarten, ons, de blanken, ‘apen’ noemen. Als zij het er in een gesprek bijvoorbeeld over hebben dat er ook enkele blanken in betrokken zijn, dan gaan ze in hun eigen taal zeggen:
‘Er zijn ook enkele apen bij.’
Ik kwam al 15 jaar in Ghana toen me dat in alle vertrouwen uit de doeken werd gedaan.
‘Nee, jullie weten dat niet, maar wij zeggen dat omdat wij vinden dat jullie gezicht op dat van apen gelijkt. Jullie bleke gezicht en dan dat haar daarop en daarrond..precies als van de apen!’
Ik was verbijsterd! Ontelbare keren had ik blanken zwarten apen horen noemen en nu bleek dat zij ook apen in ons zagen! Dus als ik opmerkte ‘they ressemble us too much’ dachten zij dat wij blanken beter geen aap eten en dat het voor hen geen kwaad kon.

De bediening in de ziekenhuizen heet nu ‘Cash and Carry’!  Als je het niet kan betalen, word je niet verzorgd!

De bediening in de ziekenhuizen heet nu ‘Cash and Carry’! Als je het niet kan betalen, word je niet verzorgd!

En hen wiedes maken dat de apen onze voorouders zijn, kun je al helemaal niet maken want we stammen af van Adam en Eva, weet je wel.

Maar kom, nu werd het eten van apen gelukkig voortdurend afgeraden op de radio!

Morgen vertel ik over Lifeschool.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s