Spannend! Wachten op mijn Ghana visum!

Mijn vertrek is gepland op 29 juli, tenminste als de Ghanese ambassade mij een visum geeft..
Ik heb geen idee hoeveel keren ik sedert 1998 al in en uit Ghana heb gereisd en de visumprocedure doorgemaakt heb.
Terloops, mijn waarschijnlijk enorme ecologische voetafdruk vanwege het vliegen tracht ik te reduceren door enkel plantaardig te eten, mij te wassen met koud regenwater, te fietsen en te stappen, zo min mogelijk (nieuw) te kopen..
Mijn dochter stond zowat een maand geleden met mijn paspoort en de benodigde stukken in de Ghanese ambassade, maar ze werd teruggestuurd: tijdens de weigering had ze kunnen opmaken dat er een officiële schriftelijke uitnodiging van een Ghanese inwoner ontbrak, een kopie van zijn/haar paspoort, en ook een kopie van mijn vliegticket!
Men had de procedure veranderd! De nieuwe procedure staat tot op vandaag nergens op hun website, en toen ik probeerde te bellen om te weten wat ze precies nodig hadden, nam niemand op en op mijn mailtje werd ook niet gereageerd.
Wat gevraagd werd zijn op zich geen totaal onoverkomelijke zaken, maar ze nemen wel veel tijd en moeite in beslag: die Ghanees moet eerst verstaan wat je precies nodig hebt, wat er in die uitnodigingsbrief moet staan, hij moet naar een internetcafé om dat te typen, op zich is dat ook geen krachttoer als er elektriciteit is..
Maar ook: hoeveel Ghanezen zouden er over een paspoort beschikken? Ze mogen en kunnen het land amper legaal uit!
Een postkantoor is dan ook nog nodig: er is er weliswaar een in Kintampo.. maar of ik het al ooit geopend heb gezien??
Vorige week kwamen de papieren dan eindelijk met FedExpress aan vanuit Ghana.
Ik met gekruiste vingers naar de Ghanese ambassade.
’t Zag er op ‘t eerste zich wel goed uit. Of ik ook vooraf mijn aanvraag doorgestuurd had door middel van hun online standaard aanvraagformulier (enkel en alleen te ‘submitten’ via Internet Explorer) waardoor mijn aanvraag in hun systeem zat, wou de dame aan de balie weten? Zo niet kon zij zelfs mijn aanvraag niet inkijken. Had ik gedaan, net als vorige keer.
Toen ik zag dat ze mijn papieren begon te nieten en te knippen, polste ik voorzichtig hoe het kwam dat de procedure plots veranderd was zonder dat het op hun site stond.
“Staat het niet op de site?” vroeg de dame met een blik die zowel vraag als antwoord uitdrukten.
“Er lijkt niets veranderd aan de info op jullie site en toen jullie mijn dochter teruggestuurd hebben, heb ik jullie proberen bellen om te weten welke papieren jullie precies nodig hebben..”
”We nemen de telefoon niet meer op”, antwoordde dame van de Ghanese Ambassade in Brussel gedecideerd, “Plenty people call us with these useless questions.. ”
”Mijn mail hebben jullie ook niet beantwoord..’’”
”We also don’t answer mails anymore.. plenty people mail us with stupid questions”.. zei ze terwijl haar stem klagend de hoogte in ging.
“Alles wat jullie moeten weten staat op de site. Wij hebben echt geen tijd om telefoons en mails te beantwoorden, want niemand, maar ook niemand die dezer dagen komt om een visum aan te vragen is in orde .. Do you have any idea how much time this takes from us??”

Ziezo, dit was een glimpje Ghana in Belgie.. Al enig idee hoe het er ginder aan toe gaat? 😉
Als alles goed gaat, heb ik morgen mijn visum. I keep you informed.

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Spannend! Wachten op mijn Ghana visum!

  1. bea van sjamma zegt:

    hopelijk heb je je visum en dan succes met de afreis….bea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s