Over centen, zen en zaagmachines

Mijn vertrekdatum ligt vast: 17/2!
Verder werken, voortdoen!
De centen zijn goed aangegroeid,  want we hebben met zijn allen heel naarstig gewerkt:  de brunch zelf  heeft 1920 euro opgebracht en ook nog eens 219 euro aan verkoop van bouwstenen, geurbalsempjes, handdoeken, wandtapijt etc.
De 2 dagen Kortmarkt waren goed voor 260 euro en de Oxfam beurs in Brugge voor 521 euro..
Mensen schrijven spontaan een bedrag over op de Lifeschool- rekening:   ‘uit sympathie’, ‘als steun’, etc. staat er dan  in de mededeling!  Pràchtig!
Nogmaals hartelijk dank aan alle gulle gevers en aan iedereen die zich inzet om te verkopen, te promoten en te steunen en ook aan de sponsors en partners..

stand klaar, laat ze maar komen

stand klaar, laat ze maar komen

In  vergelijking met het werk in Ghana, loopt het fondsenwerven hier van een leien dakje!
Alles is daar namelijk moeilijk, alles gaat tergend traag..
Bovendien, al vind ik mezelf een degelijke ‘money-manager’, het geld ginder goed besteden, met niet te veel ’lekken’ is een uitdaging op zich!  Ik weet het, onbegrijpelijk, maar je moet er waarschijnlijk gewerkt en geweend hebben om voeling te kunnen krijgen met wat ik bedoel.  Het is een overlevingseconomie en alles draait 24/7 rond geld en hoe er aan te komen.  Neem daarbij ook het kortetermijndenken of liever de totale onmogelijkheid om een visie op middellange, laat staan lange termijn, waar te maken.  Tel er ook nog de corruptie van basis tot top (en terug) bij,  en gelijk welk geld te  besteden hebt, loopt – als je niet voortdurend alert bent- als zand tussen je vingers weg:  via noodgevallen, trukjes, ‘bribe’, diefstal, manipulatie…  die stuk voor stuk een andere invulling/interpretatie krijgen dan bij ons, enkel en alleen vanwege de maatschappelijk/culturele context!

 Vandaar dat ik asap terug ga om verder te werken.  Als ik er niet ben loopt het niet zoals het zou moeten, en dat wil niet zeggen dat het loopt zoals het moet als ik er ben!  Maar ik leer iedere dag bij.  En hoewel ik niet aan mijn proefstuk ben in Ghana – ik kom er 15 jaar en heb talloze projectjes uit de grond gestampt-  zit ik weer in een andere situatie die ik gaandeweg moet lijken te ontdekken als een nieuweling.  Eén van mijn 2 naaste medewerkers is nl. een kapitaalkrachtig man en ik heb nooit eerder met kapitaalkrachtige mensen gewerkt in Ghana.  Tot dusver heb ik echter geleerd dat de kennis en ervaring die ik opgedaan heb in het samenwerken met westerse kapitaalkrachtige mensen van nul en generlei waarde is in Ghana!  Geld heeft vele gezichten!  Terug naar af dus!
Ik heb nu besloten om nog enkel verder te bouwen als ik er fysiek aanwezig ben.
Het orders geven aan de telefoon ben ik wat beu geworden – heb me al totààl  ‘on-ZEN’ schor staan roepen! ;-)..
Alles staat nu een beetje ‘on hold’.  De houtzaagmachine is al 2x gestolen geworden, er is een hoop hout verdwenen ook..  Het geld dat voorzien was om de eerste houten structuur af te werken is 2 weken geleden gebruikt geworden voor een ‘emergency’:  er is nl. alweer een ‘family-member’ omvergereden in het helse verkeer en er was een pak geld nodig voor zijn medische verzorging in de kliniek in Kumasi (de man ligt trouwens nog in de coma)..   Als er geen geld is, en het gaat over leven en dood, kan ik dan zeggen:  néé dat geld is voor de afwerking van het eerste gebouwtje voor Lifeschool?
Dat kàn ik niet!!
Wordt vervolgd…

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s