Ik vertrek naar Ghana en ik neem mee…

3 eenvoudige basic gsm’s, 1 ghettoblaster, 1 tablet, 1 distributieriem voor Renault Kangoo, dat zijn de bestellingen..  
Of nee, het is niet helemaal juist, dit is er besteld:  6 smartphones met groot screen, 3 laptops, een hifi-keten, 2 snelkokers, 2 distributieriemen voor dezelfde Renault Kangoo, 5 camera’s, 2 videocamera’s en tabletten als zoveel ik kan dragen..
Heeft dit iets te maken met Lifeschool? Met de kinderen van niemand?
Niet meteen! 
Maar de mensen die zich daar engageren om hun schouders onder Lifeschool te zetten, mogen toch wel van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen wat ze allemaal nodig hebben, terwijl ik toch even heen en terug naar België ga!  Ghanaians!  I love them! 
Ze zijn overtuigd dat ik al die spullen hier maar uit de winkel te plukken heb.  Ik vraag hen dan of ze geld hebben om dat te betalen en dan overtuigen ze me van wel.  Vervolgens vraag ik om al geld mee te geven, omdat ik geen bank ben.  Het antwoord is dan dat ze dat geld zullen hebben tegen dat ik hun spullen meeheb.. 
Ik vereenvoudig dan nogal fors de bestellingen op basis van mijn ervaringen en bovendien,  ik heb nog plaats in mijn bagage nodig voor mezelf, zoals voor bonen en gedroogde soyabrokken, sjitaken enz. , want als vegetariër vind je daar niet veel.  Natuurlijk moeten ook  de veronderstelde cadeautjes er nog bij.. 
Ik tracht ginder mijn uitgaven van de bestellingen te recupereren, met als gouden stelregel (die echter zo goed als geen indruk maakt):  voor wie mij niet terugbetaalt, breng ik nooit nog iets mee..
De cultuur van geld en betalen is in niets te vergelijken met die van hier.  Het wordt als vanzelfsprekend gevonden dat ik wat ze besteld hebben ‘lever’ en vervolgens een jaar of langer op mijn geld wacht en hen er maar moet blijven aan herinneren.  Ik dacht vroeger dat dit was omdat ik een blanke was- walking-wallet-syndroom-, maar nee, ze gaan ook zo met elkaar om.  Iedereen lijkt schulden te hebben aan iedereen en ze hebben een fantastisch geheugen voor wie nog wat aan wie moet.
Nu, in Rome, doe je zoals de Romeinen, dus het is  absoluut geen punt als ik zelf ook niet meteen betaal..
Komt goed uit voor de bouw van Lifeschool… maar ik moet het kùnnen hé.. dit is voor mij echt kwestie van me integreren in hun cultuur 🙂

Over Christine Moreel

Living in Belgium as well as in Ghana (West-Africa), am in a privileged position to learn about the differences as well as the similarities between the heart, soul and mind of black and white people. Sooo interesting!
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s